Szándékosan vezethették a földnek márciusban a China Eastern légitársaság Boeing 737-800-as utasszállító repülőgépét – írja a Wall Street Journal. A gép feketedobozainak elemzése alapján készített előzetes jelentés alapján egy szakember azt mondta a lapnak, hogy „a gép azt csinálta, amire valaki a pilótafülkéből utasította”.

A baleset vizsgálatát a kínai hatóságok vezetik, de mivel a gép amerikai gyártmányú, ezért abban részt vesznek amerikai tisztviselők is. A lap szerint a kínai hatóságok nem jelezték az amerikaiaknak, hogy a géppel lett volna mechanikai probléma sem azt, hogy repülésirányítási gondok léptek fel. Ezek szintén azt erősítik, hogy szándékosan okozták a tragédiát.

A repülőgép, ami egy belföldi járat volt, még március 21-én zuhant le Kínában. A gép egyenletes magasságot és sebességet tartva haladt, majd hirtelen süllyedni kezdett, és nagyjából egy perc alatt több mint 6000 métert zuhanva a földbe csapódott. A videófelvételek alapján a gép gyakorlatilag teljesen függőlegesen csapódott a földnek. A balesetnek 132 halálos áldozata volt: 123 utas és 9 fős legénység, a zuhanást senki sem élte túl.

Forrás: Telex