A Pécsi Ítélőtábla – az ügyészi indítvánnyal egyetértve – súlyosította azon vádlott büntetését, aki kábítószert szállítva közúti balesetet szenvedett.

A baranyai településen élő 45 éves vádlott 2020. májusában a tulajdonában álló motorkerékpárral a 66-os főúton Pécs felé közlekedett. Pécs külterületén egy személygépkocsival ütközött, amelynek következtében súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A balesetet szenvedett vádlott hátizsákjából – a kórházi leltárba vétel során – egyebek mellett két kokaint tartalmazó csomag került elő. Ezt követően a vádlottnál tartott házkutatás során a nyomozó hatóság további kábítószer tartalmú anyagokat foglalt le.

Az elsőfokon eljárt Pécsi Törvényszék a 2022. januárjában hozott ítéletében a vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért – különös visszaesőként – 10 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a védelem felmentésért fellebbezett. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva arra tett indítványt a másodfokú eljárásban, hogy az ítélőtábla a vádlott által elkövetett bűncselekményt jelentős mennyiségű kábítószerre forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette kísérletének minősítse, és büntetését súlyosítsa.

A Pécsi Ítélőtábla a mai napon kihirdetett jogerős határozatával az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és a bűncselekményt a fellebbviteli főügyészség indítványával egyezően minősítve a vádlott büntetését 13 év fegyházbüntetésre súlyosította.