Ahogyan arról korábban beszámoltunk, május 16-án a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége támogatásával a Pécsi Zöld Kör és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által közösen szervezett konferenciára került sor. Az eseményen a meghívott előadók mellett dr. Kóbor József, Pécs Zöld Megbízottja, valamint dr. Kunszt Márta civil tanácsnok is részt vett.

A konferencián három előadás hangzott el. Madarász István, az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztály Agrárstratégiai Koordinációs Osztályának vezetője az EU Közös Agrárpolitikájának változásairól és a magyar KAP Stratégia újdonságairól tartott előadást. Előadásának központjában a jövőben igénybe vehető agrár- és vidékfejlesztési támogatások rendszere állt, illetve felvázolta a Magyarország előtt álló kihívásokat és lehetőségeket.

Eztkövetően Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója vette át a szót, és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia mezőgazdasággal kapcsolatos előrehaladási jelentéséről számolt be. A pozitívumok mellett kiemelte azokat a területeket, ahol a mezőgazdaság területén előrelepésekre van szükség a környezetünk megóvása érdekében, különös tekintettel az éghajlatváltozás miatt bekövetkező, szélsőséges időjárási eseményekre.

A nap utolsó előadását dr. Kovács Dezső címzetes egyetemi tanár tartotta, aki a magyar vidékfejlesztés elmúlt harminc évének pozitív és negatív eredményeiről számolt be, kiemelve a fenntartható fejlődés koncepciójának a szerepét a komplex vidékfejlesztés terén.

Az esemény egy rövid vitával, valamint szendvicsebéddel zárult. A főszervező, dr. Pánovics Attila, a Pécsi Zöld Kör elnöke kiemelte, hogy reményeik szerint a jövőben egyre több, a civil szervezetek koordinálásával megvalósuló, fenntarthatósággal kapcsolatos megbeszélések és események szervezésére lesz lehetőségük az általuk „Pécs zöld szívének” nevezett Balokány-ligetben, melynek egyik konkrét példája az előkészítés alatt álló, „Klímatudatos Pécs Munkacsoport” első ülése lesz június első felében.