A helyzet igen bizonytalan, ám minden feltétel adott, hogy az este folyamán hevesebb események is kialakuljanak.

Jobbára szerdán várhatóak a front érkezése idején említésre méltó események, de a mai este is tartogathat meglepetéseket a Dél-Dunántúlon.

A helyzet jelentős bizonytalansággal terhelt, ugyanis a légköri instabilitásnak fokozatosan gátat szabhat a magassági (500 hPa-os) melegedés, miközben a felszín közelében is egyre inkább északias lesz a jellemző áramlás, amely fokozódó konvektív tiltásként jelenik majd meg. A kedvező szélnyírásos környezetben azonban kialakulhat egy-egy szupercella, amelyeknél a legfőbb veszélyforrást a jégeső (~1-4 cm átmérő), esetleg a Dél-Dunántúlon a szélvihar (80-90 km/h széllökés) jelentheti. – írja a szupercella.hu

Kiemelnénk, hogy ezek a heves események csupán kisebb területet érinthetnek!

A szuperecella.hu oldal kiemeli, hogy nagy bizonytalanság mellett számítani lehet szupercella kialakulására, mely 1-4 cm közötti jeget és szélvihart is eredményezhetnek, mely 80 és 90 km/h között lehet.

Kis eséllyel ugyan, de szupercellákhoz köthetően nem lehet kizárni a tornádó kialakulását is, de a magas CIN értékek, illetve a kiszáradás nem segíti a kialakulást.

Követjük az eseményeket és amint az eseményhez közelítünk, úgy jelezzük érkezünk további friss hírekkel!

Kiemelt kép – Kardos Éva/Meteo Mecsek