Az esetről még 2016-ban írt a 24.hu és az azóta elérhetetlen CorvinusMedia, miszerint az ösztöndíjak 99 százaléka a Hallgatói Önkormányzat Tagjaihoz került, a Momentum új elnökének neve, Gelencsér Ferenc is előkerül a cikkben, nem is akárhogy. De ne rohanjunk ennyire előre.

Gelencsérről egyelőre túl sokat nem tudni, az azonban bizonyos, hogy 2016-ban a Corvinus Egyetemre járt, és több független forrás is megerősítette, hogy HÖK-tag volt, tehát nem névrokonról, hanem a Momentum-elnökéről van szó a botrányban.

A HÖK-ök által közzétett dokumentumokból kiderült, hogy a 2016-os év első három hónapjában a kiosztható keret 99 százalékát 16 HÖK-ös kapta meg, pedig bárki pályázhatna rá, aki az egyetemért önkéntes munkát végez. Még érdekesebbek a beszámolók: mindössze tíz oldalt tesznek ki a leírások, amire 871 141 forintot fizetett ki az egyetem.

A társadalomtudományi kar HÖK-alelnöke, Havlik Márton januárra mindössze ennyit tüntetett fel beszámolóként: „Levezettem közéleti ösztöndíjak elbírálását, az adminisztráció HÖK-re eső részét elvégeztem. Az Educatio kiállításon pedig csütörtökön egész nap standoltam.” Erre 30 176 forintot fizettek ki neki.

De van, aki sokkal megdöbbentőbb módon fogalmazta meg „közéleti tevékenységét”: Gelencsér Ferenc, a társadalomtudományi kar választmányi tagja például azt írta egyik beszámolójában, hogy

A hónapban küldöttgyűlés is volt, amit sikeresen trollkodtam szét, hogy az ellenszavazók táborát kvázi ellehetetlenítsem. Ennek keretében szenátus taggá választottak. Nevem legyen mától Palpatine (Zalán után szabadon).

Gelencsér húszezer forintban részesült tevékenységéért abban a hónapban. – írja a 24.hu

Persze elsőre nem tűnik soknak húszezer forint, azonban aki valaha járt egyetemre, és volt egyetemista, pontosan tudja, hogy mennyire alacsonyak az ösztöndíjak és a szociális támogatások, ha abból a kevésből is mindent magához vesz a HÖK, akkor a hallgatóknál tényleg semmi sem marad. Gelencsér ráadásul láthatóan büszke volt arra, hogy „trollkodott”, hogy ellehetetlenítse az ellenszavazók táborát. Mindenesetre ez sokat elmond a Momentum új elnökének, Gelencsér Ferencnek a demokrácia felfogásáról és a közpénzekről alkotott – nem túl bizalomgerjesztő – viszonyáról.