Müller Cecília kedden jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent a majomhimlő, amit egy 38 éves férfi szervezetében azonosítottak – írja a TV2 Tények.

Az országos tisztifőorvos szerint a vírus nem terjed könnyen, elsősorban szoros kontaktus útján fertőz. A betegség időtartama 2-4 hét és főleg immunhiányos betegeknél, valamint várandós nőknél terjed könnyebben.

A majomhimlő Közép-trópusi Afrikában elterjedt vírus. Az esőerdők állatvilágából származik a kórokozó, ami átterjedt az emberre. Az első átfertőzéseket a hetvenes években észlelte az orvostudomány. Tünetei hasonlóak a himlőéhez, azonban a tünetek súlyossága és a halálozási arány miatt rendkívül veszélyes, Afrikában a betegek 1-10 százaléka meghal.

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség. A betegség ideje alatt egyes fertőzötteknél a test felületén kiütések is kialakulhatnak. Kezelésére nincs specifikus gyógyszer, pusztán tüneti kezelés alkalmazható, azonban a himlő elleni oltás keresztvédelmet nyújt a majomhimlő ellen (85 százalékos hatékonysággal).

A majomhimlőről készült részletes cikkünket itt olvashatják: