Az euró legmagasabb jegyzése 401,43 forinton, a dolláré 384,54 forinton volt hétfőn kora délután, mindkettő rekordnak számít. Az elmúlt heti kezdéshez képest a forint 2,4 százalékkal áll gyengébben az euróval és 5,2 százalékkal gyengébben a dollárral szemben.

A svájci frank esetében a forint leggyengébb árfolyama a 2022. március 7-én kialakult 398,93 forintos frankjegyzés. A svájci frank hétfő kora délután 386,54 forintos jegyzése 1,8 százalékos forintgyengülésnek felel meg a múlt heti kezdéshez képest.

Az év eleje óta a forint 8,8 százalékkal gyengült az euróval, 18,6 százalékkal a dollárral és 8,7 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Sajnos úgy néz ki, hogy egyre inkább hozzá kell szoknunk a 400 forintos euróhoz. Először még március elején, az orosz-ukrán háború kitörésekor érintette a kritikus határt a forint árfolyama. Akkor a fegyveres konfliktus kirobbanását követő első piaci ijedség és a feltörekvő eszközökre nehezedő eladói nyomás tolta ki az összeget. Ekkor még gyorsan visszább ment, de az utóbbi hetekben már új jelenség ütötte fel a fejét.

Úgy néz ki ugyanis, hogy a befektetők egyre inkább a forintot célozták meg. A jelek szerint a magyar devizát tekintik most a régió leggyengébb pénznemének, a feltörekvő piacon is kevés ehhez hasonló gyengülést lehet látni.

Forrás: MTI, 24.hu