2020 novembere óta tilos volt felmondani a rendőrségnél a koronavírus-járvány miatt, június elsején nyílt meg újra a lehetőség.

Június 1. és 8. között összesen 299 hivatásos állományú rendőr nyújtotta be lemondási kérelmét, miután a nyár első napjával véget ért a koronavírus-járványra való hivatkozással 2020 novemberében bevezetett felmondási tilalom – tudta meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól a Magyar Hang.

A felmondók száma akkor is jelentősnek mondható, ha ez a közel 37 ezres hivatásos állománynak nem egészen 1 százalékát teszi ki, hiszen mindössze egyetlen hétről van szó, a leszerelési hullám pedig várhatóan tovább tart majd – mondta a lapnak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

A leszerelés ellen és mellette is szólnak érvek: a kiutalt hathavi fegyverpénz és az év eleji tíz százalékos fizetésemelés sokakat a testületnél tarthat. Ám utóbbi értéke a megugró árak miatt legfeljebb inflációkövetőnek számít. Arra pedig a belügyi büdzsé helyzetét elnézve nincs sok remény, hogy újabb béremelésről döntsenek – különösen most, hogy az állandó bérhiánnyal küzdő pedagógus szakmát is Pintér Sándor irányítása alá helyezték.

Utánpótlás alig érkezik: az RTL Klub úgy tudja, hogy idén már csak 460-an jelentkeztek a kétéves tiszthelyettesi technikumi képzésre, és lasszóval kell fogni a fiatal rendőröket.  Összehasonlításképpen: a Belügyi Szemlében megjelent tanulmány szerint 2014-ben még 3060-an jelentkeztek, 2018-ban 1715-en, 2019-ben pedig 880-an. A csatorna portálja hozzáteszi, hogy az állományt a tízhónapos járőrképzésre jelentkezők száma is növelheti valamelyest.