Egy 75 éves férfi szóváltást követően nyakon szúrt egy másik férfit a Blaha Lujza téren. A Fővárosi Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt börtönbüntetés kiszabását  indítványozta a támadóval szemben – áll a a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A vádirat szerint a 75 éves férfi és a sértett – egy másik férfi – hajléktalanok, és egymástól függetlenül, rendszeresen a Blaha Lujza téren kéregettek. A két férfi között 2020. június 30-án, délelőtt a téren szóváltás alakult ki, amelynek során a férfi elővett a ruházatából egy zsebkést, és azzal egyszer megszúrta a sértett nyakát. A sértett a földre esett, és felkiáltott, hogy „nyakon szúrt”, mire a vádlott távozott a helyszínről. A megtámadotthoz a járókelők hívtak segítséget.

Az elkövető könnyű sérülést okozott, azonban az elkövetés eszközére és a támadott testtájékra, valamint az erőhatás nagyságára figyelemmel a bekövetkezettnél súlyosabb, életveszélyes sérülés kialakulásának is fennállt a reális esélye, annak elmaradása csak a véletlennek köszönhető.

A budapesti rendőrök még aznap elfogták a támadót.

A Fővárosi Főügyészség a 75 éves férfival szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A főügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.

Az életveszélyt okozó testi sértés bűntettét a büntető törvénykönyv 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti, ami ugyanúgy irányadó kísérlet esetén is.