Elsöprő sikert arattak a magyar aerobikosok a Guimaraes-ben zajló aerobik világbajnokság első döntős napján, ahol a felnőtt magyar válogatott a team versenyben a sportág történetében először világbajnok lett, a trióknál a Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs hármas szintén a dobogó tetejére állhatott, míg a stepaerobik csapat bronzérmet nyert – számolt be róla a Magyar Torna Szövetség.

Pénteken zárultak a selejtezők, ahol a vegyespárosok, a csoport és a férfi egyéni versenyszámok résztvevői voltak érdekeltek. A vegyespárosoknál a Bali DánielMazács Fanni páros 20.150 ponttal első helyen jutott a fináléba, a Fejér FruzsinaPoscher Bálint alkotta kettős 16.250 ponttal fejezte be a viadalt. A kvalifikáció végén a csoportok jöttek, a Bali Dániel, Mazács Fanni, Lőcsei ZoltánFarkas BalázsSzőllősi Panna alkotta alakulat 19.883 egységgel a második helyen zárt, és készülhet a fináléra.

A Szövetség beszámolója szerint a selejtezőben elért eredmények alapján kihirdették a team ranking eredményét is, ahol Magyarország világbajnok lett, megelőzve az olasz és a román nemzeti csapatot. Erre még a magyar aerobik történetében soha nem volt példa.

kora este megkezdődött a döntők első felvonása, amelyet a triók kezdtek. A vb-ezüstérmes hármas, Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs csütörtökön másodikként kvalifikált, a fináléban pedig kiváló gyakorlattal, 20.277 pontot szerezve világbajnoki címet szerzett. Erre utoljára több mint 20 évvel ezelőtt volt példa, amikor a Katus Tamás, Katus Attila, Szentgyörgyi Rómeó trió világbajnoki aranyérmes lett.

Ezt követte a női egyéni finálé, ahol magyar részről Ákoshegyi Dóra volt érdekelt, aki 19.200 ponttal a hatodik helyen fejezte be a viadalt. A nap zárásaként a stepaerobikosok fináléja következett, ahol az Ádám Bernadett, Dévényi Anna, Kajtor Enikő, Kövesdi Méda, Kopacz Dalma, Solti Réka, Szarvas Róza, Vajda Zsófia összeállítású csapat 16.850 ponttal világbajnoki bronzérmet szerzett.

Forrás: Magyar Tornász Szövetség