Csaba István, az MSZP pécsi önkormányzati képviselője írt nyílt levelet a három pécsi országgyűlési képviselőnek, Dr. Mellár Tamásnak, Dr. Keresztes László Lórántnak, és Dr. Hoppál Péternek. A fiatal szocialista városatya arról érdeklődött, hogy Pécs bekerülhet-e a rezsivédelmi alapba, hiszen a számításai szerint a kormány korábbi döntése miatt – mely alapján az önkormányzatok és az önkormányzati cégek esetén nem él a rezsicsökkentés – Pécs számára 4 milliárdos extra terhet róhatnak a megemelkedett számlák. Csaba támogatást szeretne kérni a pécsi országgyűlési képviselőktől, melyre Mellár és Keresztes már válaszolt, Hoppál – egyelőre – még nem.

Keresztes az alábbiakat válaszolta levelében:

„Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a megkeresését. Természetesen támogatok minden olyan javaslatot az Országgyűlésben, amely városunknak, Pécsnek, és Baranya településeinek nyújtanak segítséget ebben a nehéz időszakban, a kormányzati elvonások közepette. Így támogatni fogom az Önök által indítványozott fontos módosítást. Az Országgyűlés előtt lévő költségvetési törvényhez Pécs-Baranyát érintően magam is számos módosító javaslatot nyújtottam be:

– A kormányzati elvonások, az infláció, a többletkiadások, valamint a megnövekedett energiaárak miatt kompenzáció Pécs számára

– Helyi közösségi közlekedés támogatása a központi költségvetésből

– A felújításra szoruló víziközmű rendszer rekonstrukciójához szükséges források biztosítása Pécsett, Komlón és Kozármislenyben

– Az elvont gépjárműadó bevételek kompenzációja a központi költségvetésből Pécs, Komló és Kozármisleny számára

– A pécsi Karolina külfejtés tájrendezési és rekultivációs munkálatainak támogatása, elősegítése a központi költségvetésből származó források biztosításával

– Az egykori uránbánya, rendkívül sok pénz felemésztő rekultivációs munkálatainak támogatása a központi költségvetésből

– Baranya megye rossz állapotban lévő alsóbbrendű úthálózatának felújítása

– A közösségi közlekedés hatékonyabb, egységes rendszerének kidolgozása és kiépítése Baranya megyében

Munkájához ezúton további sok sikert és jó egészséget kívánok! Tisztelettel: Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke”

Mellár pedig így fogalmazott:

„Tisztelt Elnök Úr!

Fontosnak tartom, hogy telefonos eszmecserénket követően írásban is megerősítsem: a legkevésbé sem értek egyet a kormányzati döntéssel, amely alapján 2022. július 1-től az önkormányzatok, valamint az önkormányzatok intézményei és nonprofit gazdasági társaságai kikerülnek a rezsivédelemből.

Egyetértek azzal, hogy a „helyi önkormányzatok által fenntartott oktatási-nevelési, egészségügyi, sport és kulturális intézmények és önkormányzati nonprofit gazdasági társaságok támogatása című sor beépítésre kerüljön a Rezsivédelmi Alapba”, az erre vonatkozó módosító javaslatot az Országgyűlésben a költségvetési módosítókról szóló júliusi szavazáson támogatni fogom. 

A pécsiek számíthatnak rám, ahogyan eddig, úgy a továbbiakban is választókerületem polgárainak érdekeit fogom képviselni a Parlamentben.

Pécs, 2022. június 28.

Üdvözlettel:

Mellár Tamás”

Amennyiben Hoppál válasza is befut, cikkünket természetesen frissíteni fogjuk!