Ahogy arról tegnap beszámoltunk, kiszivárgott információk alapján a PTE kvázi otthoni munkavégzést rendelt el a nyári időszakra a kollégái számára, az egyetem az elszálló rezsiárak miatt kéri a kollégáitól, hogy aki számára ez lehetséges, maradjon otthon, és onnan dolgozzon. Az ok a spórolás, ami érthető, azonban teljesen jogosan merült fel már tegnap is a kérdés: de mi lesz a munkavállaló rezsijével?

Az otthoni munkavégzés a XXI. század egyik nagy találmánya, rendkívül hasznosnak tartom, és sokkal szélesebb körökben kellene elterjednie, például a pécsi önkormányzati cégek is lehetnének ilyen téren sokkal rugalmasabbak. Az irodai munkák többségéhez ma már teljesen felesleges bejárni valahova, ezeket a feladatokat otthonról is el lehet végezni, a klímakatasztrófa felé száguldó bolygón értelmetlen és pazarló, hogy reggelente emberek milliói ülnek be az autóikba, araszolnak a dugóban, hogy aztán egy gigantikus irodaházban (melyet hűteni, fűteni, elektromos árammal kell ellátni) ücsörögjenek további nyolc órát, majd délután ugyanúgy az autóikban ülve araszoljanak haza. Borzalmasan pazarló, az a munkáltató, aki egyébként megengedhetné az otthoni munkavégzést, de nem teszi, komolyan felelős a klímaváltozásért. Azonban a home office feltételeit is meg kell teremteni, és ha az egyetem saját pénztárcájának megóvása érdekében küldi el otthoni munkavégzésre a dolgozóit, akkor bizony jogosan merül fel több kérdés is.

Például az, hogy mi lesz a munkavállalók rezsijével? Eddig naponta 8 órát nem otthon voltak, ennyi időn át nem kellett otthon vizet, áramot és energiát használni, most azonban klímát, ventilátort kell kapcsolniuk, vizet kell fogyasztaniuk, a munkaeszközöket kell kapcsolniuk. Apropó munkaeszközök. Az biztosítva lesz?

Nem elvárható, hogy mindenki a saját laptopján dolgozzon, egyrészt lehet nincs is mindenkinek laptopja, másrészről lehet, hogy egy családban többen is használják a gépet, így ha a munkáltató gyakorlatilag kötelezi az alkalmazottait arra, hogy otthonról dolgozzanak, úgy kötelező lenne eszközöket is biztosítani ehhez. Miért is kéne bárkinek a saját laptopján dolgoznia, azt leamortizálni, ha az nem munkaeszköz?

Hangsúlyozom, alapvetően pozitívum rugalmas munkavégzés, időben és térben egyaránt üdvözlendő lenne, azonban bizonyos feltételeket egyszerűen muszáj lenne biztosítani, pláne akkor, ha a munkáltató ezzel egy csomó pénzt meg tud spórolni.