Csütörtökön indul Pécsett az év legragyogóbb eseménye, a Zsolnay Fényfesztivál! Összefoglaltuk a legfontosabb praktikus tudnivalókat, amelyek segítik, hogy kényelmesen élvezzük a fesztivált!

Időpontok:

A fesztivál programjai július 7-én 21.30-tól indulnak. A Fény Útja állomásai ekkor kapcsolódnak fel először, ám a Székesegyház homlokzatán a Fényfestőverseny csak pénteken kezdődik.  

A Fény Útja megtartotta a leglátogatottabb állomásait, de fényélmények várhatók olyan új helyszíneken is, mint a Jakováli Hasszán pasa dzsámija, az új Pécsi Vásárcsarnok, vagy az Árkád parkjának játszótere, ami UV színekben fog pompázni.

Pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt, valamint kora délután a Zsolnay Kulturális Negyed kínál programokat; a belvárosi események 15 órától indulnak. Játszóházak és nemzetközi utcaművészeti programok várják az érdeklődőket, valamint nem érdemes kihagyni a Fénybütyköldét sem a Művészetek és Irodalom házában, ami 17.00-től ingyenesen látogatható. Szombaton és vasárnap az Apolló Mozi ad helyet 3 különleges audiovizuális koncertnek, szakmai beszélgetéseknek. Este 20.00 után indulnak be a csatlakozó zenei helyszínek. A tűzshow-k idei helyszíne a Múzeumigazgatóság épületének udvara a Káptalan utcában.

A Fény Útja látható: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00 között.

(Péntektől vasárnapig 3 Fény Útja Extra helyszín már 18.00-tól látogatható.)

A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny látható: péntek, szombat 21.30-tól 30 percenként ismétlődve 00.00-ig. Vasárnap: 20.30-kor versenyalkotások vetítése, 21.00-kor eredményhirdetés és díjátadás, 22.00-től a korábbi évek díjnyertes alkotásainak vetítése látható.

Fény Útja Extra karszalagok

A legtöbb fényalkotás a belváros utcáit, tereit járva ingyenesen megtekinthető, de aki egyetlen fényélményt sem akar kihagyni, azt várja a Fény Útja Extra 6 db különleges installációja, amely egy karszalag megvásárlásával látogatható. Ennek ára: 1500 Ft / fő, gyerekeknek: 1000 Ft / fő.

A karszalag megvásárolható a fesztivál alatt az Infopontokon:

 • Pécsi Galéria (Széchenyi tér 10.), nyitva: 16.00–01.00
 • Széchenyi tér (volt újságárus pavilon), nyitva: 15.00–23.00
 • Sétatér (Csontváry Múzeummal szemben), nyitva: 15.00–23.00
 • Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7–8.), nyitva: július 7–8-án 12.00–23.00, július 9–10-én 15.00–23.00
 • Ókeresztény Mauzóleum (Szent István tér), nyitva: 10.00–23.00
 • Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpont (Zsolnay Vilmos út 37.), nyitva: 9.00–18.00
 • A fesztivál alatt Fény Útja Extra karszalag a Jakováli Hasszán Dzsámi épületében (Rákóczi út 2.) is vásárolható.
 • Online a jegymester.hu oldalon – karszalagok személyes átvétele a fenti jegypénztárakban lehetséges.

Kedvezmény: Fény Útja Extra karszalaggal 50%-os kedvezménnyel látogatható Az Űr – Alternatív kozmoszok című kiállítás a Zsolnay Negyed – m21 Galériában.

Továbbá a FényÁr akció keretében a Fény Útja Extra karszalaggal rendelkezők 20% kedvezménnyel látogathatják a Zsolnay Negyed látnivalóit, valamint az Ókeresztény Mauzóleum világörökségi helyszínt és a Középkori Egyetemet is. A kedvezmény a Zsolnay jegyre, az Örökség jegyre és Időutazó jegyre érvényes 2022. július 7–10-ig.

Fotópályázat a Zsolnay Fényfesztiválon

Fotópályázat indul a fesztiválon több, mint 500.000 Ft értékű összdíjazással a Sony és a Fotoplus támogatásával!

A Zsolnay Fényfesztivál látványos fényalkotásai, épületfestései és utcaszínházi produkciói minden fotós számára páratlan lehetőséget kínálnak művészi és kreatív fotók készítésére. A fesztiválon kompakt, vagy cserélhető objektíves fényképezőgéppel készült képekkel lehet pályázni a fotóversenyre, melyen értékes nyeremények találnak gazdára. Nevezni július 7-től július 24-ig lehet.

Részletek: https://fotoplus.hu/hu/fotopalyazat

Gyakrabban közlekednek a Tüke Busz Zrt. egyes járatai

A Zsolnay Fényfesztivál várhatóan ebben az évben is érdeklődők sokaságát vonzza majd a pécsi belvárosba. A Tüke Busz Zrt. fontosnak tartja, hogy a pécsiek július 8-án és 9-én a Zsolnay Fényfesztivál megtekintését követően kényelmesen, biztonságosan térhessenek haza a programokról. Részletek:

http://www.tukebusz.hu/tartalmak/A_Zsolnay_Fenyfesztival_idejen_gyakrabban_kozlekednek_a_tarsasag_egyes_jaratai

Parkolás:

A fesztivál ideje alatt az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont tetőparkolója ingyenesen tart nyitva az alábbiak szerint:

 • július 7–9. (csütörtök–szombat) 21.00–02.00
 • július 10. (vasárnap) 19.00–01.00

Az esték folyamán a kijáratokon a parkolójegyek érvényesítése nélkül van lehetőség a távozásra. A jelzett nyitvatartási időpontok után az épület és a tetőparkoló bezárása kerül. Reggelente, az ÁRKÁD parkolójának nyitását követően van újra lehetőség az autók elvitelére. Ebben az esetben, a tetőparkoló reggeli nyitásától a megszokott parkolási díjak lépnek érvénybe.

Részletes programsor:

A fesztivál teljes programfüzete online és letölthető formában itt érhető el:

https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/programfuzet

Tanácsok:

 • Akik szeretnék elkerülni a legnagobb tömeget, azoknak a csütörtök és a vasárnap estét javasoljuk.
 • A Fényfestőversenyen és pár Fény Útja állomáson erős hang- és fényhatások várhatók, az erre érzékeny látogatók legyenek erre figyelemmel.
 • Kérdés vagy probléma esetén Infopontjaink munkatársai segítenek.
 • Idén bővítettük a fesztivál területét, hogy elkerüljük a tömeget, de így is sok ember várható, vigyázzunk egymásra!
 • Friss hírek Facebookon folyamatosan: https://www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival

www.fenyfesztival.hu                                                                                                2022.07.05.