Még 2019 végén a blogomon kezdtem el átnézni a pécsi ebédmenü kínálatot, amit azóta a Bahíron is folytattam. A régi cikkeimet nézve azt láttam, hogy ott az 1.300 forintos árat tekintettem „átlagos” árnak még 2020 első felében a pandémiát megelőzően. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, több karanténon átestünk, a mostani háború meg még inkább megemelte az élelmiszer-árakat, így a vendéglátósok is kénytelenek voltak emelni. Az elmúlt hetekben megnéztem, milyen árakon lehet most egy ebédmenüt megenni a belvárosban (Széchenyi tértől kb. 1 kilométeres körzetben, a 48-as tér vonzáskörzetét már nem vettem ide).

Előrebocsájtom, semmiképpen nem lejáratás a cél, inkább csak egyfajta tájékoztatás. Tisztában vagyunk a vendéglátósok nehéz helyzetével és együtt is érzünk velünk, és reméljük, hogy a jelenlegi helyzetet minél többen átvészelik sikeresen.

A legolcsóbbak (1.500-1.600)

Sajnos 1.500 forint alatti menüvel a városközpontban már nem találkoztam. Ami egy picivel drágább, olyanból már láttam néhányat. A Rundó étteremnél 1.560 forintos ebédmenüt találtam, ami levesből és kétféle választható főételből áll. A minőségről most nem tudok mit mondani, mert sajnos náluk még nem kóstoltam a menüt, de igyekszem a jövőben róluk is írni.

1.590 forintért láttam kétfogásos menüajánlatot a Főtér étteremnél. Nekik korábban is 1.500 körüli menüjük volt, akkor még egy kisebb desszerttel is, az most már kimaradt, de ezzel együtt is jelenleg az egyik legolcsóbb étterem, amikor korábban ettem náluk mindig jó minőségű ételt kaptam, a mennyiséggel apróbb gondjaim voltak, de elég egyedi ételeket kínáltak. választási lehetőség viszont sajnos nincs. Szintén ugyanez az ár a Neon étteremben, ahol a napi leves mellé háromféle főétel közül lehet választani. Róluk sem írtam még eddig, talán valamikor ők is sorra kerülnek.

Utolsóként ide sorolom az 1.600 forintba kerülő Palatinus étterem menüsorát, ami 3 fogásos és talán az egyetlen, ahol nem láttam drágulást az elmúlt hónapokban, nem tudom, hogy csinálják. A háromfogásos menüsoruk ízekben mindig nagyon ott van, nekem legutóbb a főétel mennyisége kevés volt, de ez volt az étterem legnagyobb hibája.

Középkategória (1.610-1.800)

1.680 forintos áron két helyen is láttam menüt, egymáshoz elég közel. Az inkább kifőzde jellegű étteremként működő Aranygaluska sok embernek közkedvelt ebédelő helye, főleg, mert az A’la Carte étlap is meglehetősen változatos. A menüjük kétféle levesből és főételből áll. Az egyébként valamivel magasabb árkategóriát képviselő Crystal étteremben pedig egy leves mellé kétféle főétel választható. A róluk készült kóstolós cikket hamarosan olvashatjátok az oldalon.

Ennél picit messzebb van, de 30 forinttal olcsóbb a kétfogásos menü a Kalamáris étteremben, ahol a napi leves mellé szintén két- vagy háromféle főételből lehet választani. Aki szeretne, plusz 300 forintért kávét, Csíki sört vagy desszertet is kérhet a menüje mellé. Legutóbbi kóstolásom során hatalmas adagokat kaptam, de ízekben azért volt némi problémám velük.

Végül ide lehet sorolni a Ferencesek utcájában található Mátyás éttermet, ahol egy leves mellett háromféle főétel választható, amiért 1.800 forintot kérnek el. Bevallom őszintén, utoljára szerintem 3 éve ettem ott, de majd valamikor megnézem őket megint.

Ahol picit drágább…

Az Aranykacsa étteremben a kétfogásos menüsorok ára különböző. Minden nap lehet választani kétféle leves (nyáron az egyik fixen a meggyleves) és hétféle főétel között. Az egyik – a napi változó – 1.890 forint, a többi ha jól néztem 2.280-ig emelkedik, de vannak köztes árú ételek is. Ugyanakkor ezért egy nagyon kielégítő ételt kapunk mind minőségben mind mennyiségben.

Az Eozin Corsoban 1.990 forint a kétfogásos étel, amit egy harmadikkal is ki lehet egészíteni +400 forintért. Egyféle leves és desszert mellett ötféle főételből lehet választani (ezek heti szinten állandóak). Az általános tapasztalatom, hogy rendre mennyiségben is oké, jó ízű ételeik vannak, amikhez a hagyományos víz helyett 3 dl szörpöt is kérhetünk. Ugyanez az árkategória a Nana Bisztro is, ahol a napi leves mellett háromféle főételből lehet választani (ha jól tudom, egyik naponta változik, másik kettő heti szinten állandó). Itt is lehet hozzá desszertet kérni +490 forintért. A róluk írt kritikámat itt lehet elolvasni.

A 2.000-es határt általában átlépni, ám a minősége miatt muszáj megemlítenem a Mischler Cukrászdát és Bisztrót, ahol, ha két fogást akarunk kérni, az 2.190 forintba kerül, de dönthetünk, hogy a főétel mellé előételt, levest vagy desszertet kérünk-e. További 500 forintért egy harmadik fogást is kérhetünk, újabb 700-ért egy negyediket is.

Megemlíthető még a Replay Étteremnek az ebédajánlata, ami nem egy klasszikus menüajánlat inkább néhány állandó ételajánlat ebédre, ami alacsonyabb áron megy, mint az étterem árkategóriája, de azért valamivel magasabb, mint a sima menüárak. Levesek (házi raguleves és eperkrémleves) 890, csirke brassói, csirkemell salátával és rántott sertésszűz pedig 1.890 forintért ehető.

Ez egy picit már régebbi ajánlat, de most is hasonló van.

A lista természetesen nem kizárólagos, ha tudtok még más belvárosi helyekről, írjátok meg nyugodtan! Mint az látható, sajnos ezen a területen is egyértelműen emelkedtek az árak az elmúlt időszakban, de ez várható volt. Ahogy a korábbi cikkünkben is utaltunk rá, az infláció, a megnövekedett élelmiszerárak, és a személyzet jogos fizetésemelési igénye mellett akár 50%-os áremelés is indokolható lenne a szakmában, de ez nyilván már sok fogyasztónak megfizethetetlen lenne. De sajnos a korábbi árak sem maradhattak, mert az eleve alacsony haszonkulcsra épülő menüztetés így már nagyon veszélyessé válhatna a rentábilitása. Így sajnos marad a remény, hogy a jövőben ebben a szakmában is jobbra fordul a helyzet. Aki meg teheti, próbálja támogatni a vendéglátósokat, akár a menük, akár a hagyományos rendelés formájában!