Az Átlátszó kért közérdekű adatigénylést, a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, ahol arra voltak kíváncsiak, hogy a Covid19-ben elhunytak közül mennyien voltak egyszer, kétszer vagy háromszor beoltva. 2021-ben az elhunytak háromnegyede oltatlan volt, ami egyben azt is jelenti, hogy az elhunytak negyede legalább egy oltást kapott.

Az adatok alapján 2021-ben 28.153 magyar ember hunyt el a koronavírus következtében, ebből 3027 fő kapott egy oltást, 3783 kapott kettő, míg 698 három védőoltást. Az elhunyt 28.153 főből tehát 20.645-en voltak azok, akik semmilyen oltást nem vettek fel, egyetlen darabot sem. Az elhunytak mindössze 2.48 százaléka kapott három védőoltást, az ő esetükben a vakcina egyértelműen védett a koronavírussal szemben.

Ez az információ önmagában fenntartásokkal kezelendő ugyanis két nagyon fontos tényezőt – és azok összefüggését – az adatbázis alapján nem lehet kimutatni: nem tudjuk, hogy mikor kapták meg az elhunytak az oltásokat, és azt sem, hogy mikor veszítették pontosan az életüket. Ennek a két dátumnak a különbsége ugyanis kimutathatóvá tenné az oltás hatékonyságát, a fertőzés elleni védelem időtartamát. A konkrét dátumok ismerete nélkül csak annyit tudunk következtetésként levonni, hogy a 2021-ben valamikor elhunytak egynegyede valamikor kapott védőoltást is. – teszi hozzá az Átlátszó.

Ami Pécset illeti, az adatokból kiderült, hogy a pécsi elhunyt koronavírus-fertőzöttek 65.46 százaléka volt oltatlan. Pécsett 2021-ben 414 polgártársunk veszítette életét a vírus miatt, közölük 271-en voltak olyanok, akik egyetlen oltást sem kaptak, tizenketten viszont mindhárom oltást felvették – mindhiába.

Összességében az alapvetően látható, és elmondható, hogy a védőoltások általában hasznosak voltak, és megvédték az embereket a súlyos következményektől, azonban akadtak kivételek, melyeknek az okait mindenképpen érdemes lenne kivizsgálni a jövőben.