Pécs első polgármestere Taray Endre volt, aki 1822-ben született, és 1874 és 1875 között töltötte be a tisztséget. Rengeteg víz lefolyt azóta a Dunán, a Monarchia és a Horthy-rendszer idején kiváló formátumú emberek töltötték be a tisztséget, meglepően hosszú időn át: Aidinger János 1875 és 1896 között, Nendtvich Andor pedig 1906 és 1936 között volt Pécs első embere. Utóbbi tehát még az Osztrák-Magyar monarchia idején kezdte el a tisztségét betölteni, megélte a szerb megszállást, és a Horthy-rendszer nagyrészében is a pozíciójában maradt. 1945 után aztán az effajta pozíció megszűnt, és egészen a rendszerváltásig nem is volt polgármestere a városoknak. Akkor azonban az új önkormányzati törvény mindezt ismét lehetővé tette, a pécsiek pedig 1990-ban Krippl Zoltánt választották meg, aki akkor mindössze 30(!) esztendős volt. Kripplt Páva követte, majd jött Toller, sajnálatos halála után Tasnádi, aki szintén tragikusan fiatalon hunyt el, hogy aztán ismét Páva legyen a polgármester 2009 és 2019 között. Pávát végül Péterffy váltotta, aki azóta is betölti ezt a pozíciót, és vélhetően még legalább két évig így is fog maradni.

Alapvetően a rendszerváltás utáni Pécsnek két emblematikus polgármestere volt: Páva és Toller. Páva tizennégy, Toller nyolc esztendőn át töltötte be a tisztségét, aligha kérdés, hogy Toller esetében ez a szám jóval nagyobb lenne, ha nem következett volna be az a tragikus baleset. Páva a Fidesz, Toller az MSZP politikusa volt, egy jobb- és egy baloldali személyről van tehát szó, azonban egy valami mindkettőjükben közös volt: úriemberek voltak, és szerették Pécset.

Kíváncsiak vagyunk, hogy olvasóink szerint melyikük volt a jobb polgármester, ezért szavazást indítunk róla, melyet egészen jövőhétig ki tudnak tölteni, természetesen anonim módon!