Az LMP – Magyarország Zöld Pártja törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamentben, a kommunista ügynökakták nyilvánosságra hozataláról. Nem először cselekedtünk így és sajnos nem is utoljára, ugyanis az önmagát nemzetinek és jobboldalnak valló Fidesz és KDNP immáron huszonötödik alkalommal szavazta le, az ügynökakták megnyitását.

Múltunkkal és történelmünkkel csak akkor tudnánk szembenézni, ha végre – a rendszerváltás után harcminhárom évvel – a kormány megnyitná az ügynökaktákat, azok mindenki számára kutathatóvá és elérhetővé válnának. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint mindaddig befejezetlennek tekinthető a rendszerváltás, amíg ez nem történik meg. Nem tudhatjuk, hogy az ügynökök hogyan hálózták be a rendszerváltó pártokat, nem láthatjuk, hogy a rendszerváltást követően közjogi tisztségeket viselő emberek közül mennyien dolgoztak ügynökként, besúgóként, a diktatúra kiszolgálójaként.

Azzal, hogy a Fidesz huszonötödik alkalommal is leszavazta a javaslatunkat, a kommunista diktatúra áldozatait és elszenvedőit alázza meg, azokat, akikről jelentettek, azokat, akiket megfigyeltek, azokat, akiket azért zártak börtönbe, mert másképp gondolkodtak.

Nehezen megérthető, hogy egy önmagát anti-kommunistának pozicionáló párt miért szavazza le a kommunista ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, ennek egyetlen racionális magyarázata van: rejtegetni akarják azokat a szereplőket, akik az egykori diktatúra állambiztonsági szerveinek működtetői és fenntartói voltak, hiszen ők most a Fidesz-KDNP kormányzat alatt vállaltak és kaptak fontos tisztségeket, feladatokat.