A Facebook egy olyan eszközt fejlesztett ki, amivel a felhasználók által törölt üzenetetekhez és bejegyzésekhez az eltávolítás után is hozzá tudnak férni, megkerülve a cég belső adatkezelési protokollját – írja a Gizmodo nevű portál.

Ennek az eredeti célja a hatóságokkal való együttműködés volt, hogy így bizonyítékokkal tudjanak szolgálni az különböző nyomozások és eljárások során.

Breannan Lawson, a Meta korábbi munkatársa szerint azonban ez az adatkezelési gyakorlat sérti az amerikai és európai jogszabályokat. Mivel a felhasználók által törölt üzentekhez és bejegyzésekhez az szabályokkal ellentétesen férnek hozzá. Miután ezt jelezte egy megbeszélésen feleleteseinek elbocsátották a cégtől.

Lawson szerint bosszúból rúgták ki a cégtől, ezért pert indított a Facebook ellen, 3 millió dollárt, azaz több mint 1 milliárd forintot követel a techóriástól.

Lawson a Facebook azon részlegén dolgozott, ahol a moderátorokhoz hasonlóan a platformra felkerülő problémás, illegális és erőszakos tartalmak ellenőrzését és eltüntetését végezték.

A Meta szóvivője tagadja Lawson állításait. A Facebook kapcsán korábban is rengeteg olyan hír szivárgott ki, amik arról írtak, hogy nem megfelelően kezelik a felhasználók adatit.