Az „Elf Bar-jelenség” elleni küzdelem érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (SZTFH) elindítja a 1828-as ingyenesen hívható zöld számot. Ezen keresztül tájékozgatás és bejelentés lesz lehetséges, akár névtelenül is információt közölhetnek, akik valahol illegális termékértékesítésről szereznek tudomást – jelentette be Biró Marcell, a SZTFH elnöke péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Az Elf Bar látszólag veszélytelen. Nincs kellemetlen illata, trendi, gyerekjátékra emlékeztető színes kiszerelése van és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha valami egészséges dolog lenne. A gyártók leplezetlenül az egészen kicsi 10-14 éves tinédzsereket célozzák meg ezzel. – figyelmeztetett a veszélyekre a Hatóság elnöke.

Az elmúlt hetekben számos intézkedést hoztak az illegális termék és annak forgalmazóival szemben. A NAV eddig az SZTFH-val közös akciókban 30.000 darab illegális eszközt foglalt le, az SZTFH pedig már 165 millió forint bírságot szabott ki – tette hozzá Biró Marcell.

Ezen felül felkérést intéztek a Facebook és a Google felé, illetve az itthon működő futárcégeknek, hogy ne vegyenek részt az illegális termékek reklámozásában és forgalmazásában. Továbbá több mint 1 millió szülő kapott tájékoztatást az Elf Barral kapcsolatos veszélyekről a KRÉTA rendszeren keresztül.

„Az iskolaszünet alatt tartandó Erzsébet táborokban közel 30 ezer gyermek figyelmét szeretnénk felhívni az Elf Bar okozta veszélyekre, továbbá a szeptemberi iskolakezdést követően több mint 3500 iskolában, külön osztályfőnöki óra keretében hívjuk fel a figyelmet az ártalmas dohánytermékek fogyasztásának veszélyeire” – mondta el a hatóság elnöke.

Biró Marcell kijelentette, tennivalónk még bőven van, az Elf Bar elleni fellépés közös ügyünk. Ezért fontos, hogy ebben a munkában különböző szereplők kerüljenek bevonásra, a pedagógusokat, a szülőket, az egészségügyi szakembereket és az infulenszereket is.