A 2022-es katari világbajnokság eddig is sok vitát váltott ki, főleg a rendkívüli szabályok miatt. Mivel télen tartják, a bajnokságok szünetelni fognak ezen időszak alatt, az egyáltalán nem környezettudatos, klimatizált stadionok is komoly vitát váltottak ki, most pedig a helyi törvényekkel is probléma lesz. A katari jogszabályok ugyanis szigorúan tiltják, hogy valaki részegen mutatkozzon az utcákon. Ebből pedig a Vb ideje alatt sem akarnak engedni.

A Reuters arról számolt be, hogy a szervezők a mérkőzések előtt, illetve után ugyan árulnak majd sört – stadionon kívül, leginkább a szurkolói zónákban – ám a találkozók alatt egyetlen szurkoló sem vásárolhat alkoholos italokat a stadionokban.

Az alkoholprobléma nem először jelenik meg labdarúgó világeseményeken. A 2014-es Brazil Vb-n is hasonló jellegű probléma jelent meg az ország szigorú alkoholszabályozása miatt. Ugyanakkor a brazil kormány a FIFA és a szurkolók nyomására feloldotta a tilalmat a stadionokban a Vb erejéig. Úgy tűnik azonban, hogy Katarban erre nem fog sor kerülni.

További érdekes problémát jelent, hogy a drogtilalomra vonatkozó szabályok Katarban nagyon szigorúak, akár életfogytig tartó szabadságvesztés vagy halálbüntetés is járhat érte. Kérdés, hogy a hatóságok mennyire lesznek toleránsak a szurkolókkal, akik esetleg fogyasztási célból magukkal visznek egy keveset a világbajnokságra.