Napra pontosan 24 évvel ezelőtt, 1998.07.08. napján alakult meg az első Orbán-kormány és vált Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktor. A koalíciós kormányt a Fidesz-Magyar Polgári Párt, a Független Kisgazdapárt és a Magyar Demokrata Fórum alkotta.

Orbán Viktor 1990. és 1994. között az Interparlamentáris Unió magyar-latin-amerikai tagozatának elnöki tisztségét töltötte be. 1992. szeptemberében a Liberális Internacionálé mainzi kongresszusán alelnökké választották, majd tagja lett a végrehajtó bizottságnak is. 1993-ban megválasztották az újjászervezett Fidesz elnökévé, az 1994. évi országgyűlési választásokon a Fidesz Fejér megyei listáján szerzett képviselői mandátumot, 1998-ig az országgyűlés európai integrációs ügyek bizottságának elnöke, 1995. szeptemberétől novemberig a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának is tagja volt.

Az 1998-as választásokon a Fidesz relatív többséget szerzett az Országgyűlésben, bár ennek körülményeit többen vitatták. Az első forduló fölényes MSZP-s győzelmét követően ugyanis a Kisgazdapárt akkori elnöke, Dr. Torgyán József több mint 70 képviselőjét léptette vissza, hogy a második fordulóban 1-1 elleni küzdelem legyen a Fideszes, illetve a Szocialista (vagy ritkán SZDSZ-es) jelölt között, míg néhány kerületben a Fidesz lépett vissza a kisgazdák javára. A terv bevált, a 2. fordulóban 59 választókerületben történt változás (vagyis a kerületek egyharmadában), és mindig az MSZP lett ennek a kárvallottja. Az 59 esetből 54-szer a FIDESZ vagy egy FIDESZ-MDF közös jelölt lett a végső győztes, 5-ször a Kisgazdák szerezték meg a mandátumot. Ez volt az első olyan választás, ahol komoly stratégiát építettek az akkor kétfordulós választási rendszer második fordulójára.

Orbán Viktor ezután 2002-ben elvesztette a kormányfői pozícióját, majd 2006-ban sem tudta visszaszerezni, 2010-ben azonban igen, és azóta folyamatosan ő Magyarország miniszterelnöke.