Csaknem ezer fővel tartottak kormányellenes demonstrációt tegnap Pécsett, mely spontán útlezárásokat eredményezett: a tömeg néhány percre több kereszteződést is lezárt a városban, a rendőrség pedig emiatt három szervezővel szemben eljárást indított, mert engedély nélkül kezdtek el menetelni és utat lezárni.

A rendőrség úgy fogalmazott, hogy a gyülekezési joggal való visszaélés miatt, három „szervezői magatartást tanúsító” személlyel szemben indítottak eljárást. Hogy utóbbi pontosan mit jelent nehéz elképzelni, de ezek után jobb, ha senki sem tanúsít szervezői magatartást. Személy szerint több videót is készítettem az eseményről, emiatt sokszor a tömeg elé mentem, csak remélni tudom, hogy a rendőrök nem gondolják, hogy emiatt szervezői magatartást tanúsítottam. Mindenesetre a pécsi rendőrök ha kell, nagyon alaposan tudnak nyomozni, legyen szó a kormányelleni tüntetőkről, vagy éppen a Kétfarkú Kutyapárt aktivistáiról, akik a kormány xenofób plakátjait rongálták meg. Kár, hogy nem minden esetben ennyire alaposak a rend éber őrei.

A szervezők – pontosabban szervezői magatartást tanúsító személyek – számára már fel is ajánlotta jogi segítségét a TASZ.

A tüntetés egyébként békés hangulatú volt, senki sem rongált, és egyetlen autót sem gyújtottak fel.