A mai napon benyújtotta lemondását a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott, Hegedűs Zsuzsanna. A megbízott asszony immáron több mint 20 éve dolgozott Orbán Viktor mellett valamilyen titulusban, és a munkaviszonyuk az elmúlt évekig zökkenőmentes volt. Azonban, ahogy azt az Orbán Viktornak írt levelében megfogalmazta, a hétvégén elhangzottak számára vállalhatatlanná tették számára a miniszterelnököt és a vele való munkát:

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.” – írja az egykori megbízott.

A HVG információi szerint nem ez volt a közelmúltban az első alkalom, amikor a két fél véleménye ütközött, Hegedűs Zsuzsa számára már a kormány által gyermekvédelmi, az ellenzék által homofób törvénynek nevezett jogszabály is vállalhatatlan volt, ám ekkor még folytatta a megbízatását. Ez a beszéd – ami a szociológus szerint erős Goebbelsi elemeket tartalmazott – azonban már elfogadhatatlan: „Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.”

Orbán Viktor a Tusványoson elhangzott beszédében többek között arról értekezett, hogy a Kárpát medence népe nem kevert fajú és nem is kíván azzá válni. A beszéde kapcsán számos ellenzéki politikus mellett Heisler András, a Mazsihisz elnöke, továbbá Frölich Róbert országos főrabbi is erősen kritikus véleményt fogalmazott meg.

Borítókép forrása: telex.hu