A nagy júliusi hőségben sok helyen, sokféle tanácsot, javaslatot, figyelmeztetést olvashattunk a kisebb és nagyobb házi kedvenceink odafigyelő gondoskodásáról. A családi házban élők szeretik a kertbe csalogatni a madarakat, hogy azok énekükkel, szépséges toll ruhájukkal kellemes perceket szerezzenek a kert gazdájának, az ott élőknek.

Ebben a rekkenő forróságban rájuk is gondolni kell, és amennyiben módunkban áll, úgy a nyár folyamán madáritatókkal, kis vízfürdőkkel örvendeztessük meg kerti vendégeinket, hogy a télre erejük teljében készülhessenek fel.

Nem vitás, hogy a kánikula idején nem csak nekünk, embereknek, hanem a körülöttünk élő négylábúaknak, bundásoknak, madaraknak is sok folyadékra van szükségük.

Egy szépen kialakított kertben nem lehet gond kialakítani a madarak gyülekezőhelyét, ami lehet egy jól elkészített itató. A madarak itatójának kialakításakor szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Azonban fontos ügyelni arra, hogy az itató lassan mélyüljön, a közepére pedig jó elhelyezni egy lapos követ, hogy a kertünkbe látogató madarak a kőre szállva leszállhassanak, megpihenhessenek, körül pillanthassanak.

A kerti madáritató illeszkedhet kertünk tematikájához. Modern kertbe, modern formavilág, klasszikus kertbe, klasszikus formavilág, természetes kertbe természethű formavilág. Lényeg, hogy legyen, és legyen a madaraknak egy hely, amit kedvelni és látogatni fognak a nyári kánikulai hőségben.

Az itató formavilága mellett fontos tényező, hogy az itatót árnyékos, vagy félárnyékos helyre helyezzük, így is védjük a madarakat az őket kínzó, erős napsütéstől, az ilyen elhelyezés másik lényeges szempontja, hogy az árnyékos helyen a víz lassabban párolog el, illetve, ha árnyékban van, nem forr fel a benne elhelyezett víz a déli hőségben.

A kertünkbe csalogatott madarakat kíméljük meg például a macskánk támadásaitól, ezért az itató elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy a kertben élő vagy csak éppen arra tévedő macskák számára is elérhetetlen legyen, különben az itató környéke, és a gondoskodás könnyen átváltozhat a madarak vesztőhelyévé. Az énekesmadarak különleges odafigyelést kívánnak, mert számukra fontos, hogy az itatójuk közelében találjanak búvóhelyet, ami lehet cserje, fiatal fa, évelő növény, ahová veszély esetén gyorsan elbújhatnak. A gondosan elhelyezett itató környéke rejtsen menekülő útvonalakat a kis tollasaink számára. Így garantáljuk számukra a biztonságos itató helyet, számunkra pedig egy újabb madármegfigyelő népszerűségét.

A jól megtervezett és kiválasztott madáritatóban kertünk vendégei fürdeni is szeretnek, ilyenek a rigók, a kék cinegék, a vörösbegyek. A madarak számára a fürdés, a tollazat tisztán tartása állandó, létfontosságú tevékenység, ezért aztán az itató nem csak számunkra lehet lényeges eleme a kertünknek. Fontos, hogy a későbbiekben ügyeljünk arra, hogy a kerti madáritatónkban folyamatosan legyen víz, illetve az itató vizét rendszeresen cseréljük.

A madarak itatására legmegfelelőbb az esővizet összegyűjteni. Amennyiben a kertünkbe, illetve az itatóhoz szoktattuk a madarakat, az itatóvíz pótlása onnantól lehetőleg legyen folyamatos, ne csapjuk be a madarakat pillanatnyi szeszéllyel, lássuk vendégül őket a nyári hőségben egy korty friss vízre!