Ma civilek harcoltak Tatán az Öreg-tóért. A Stop Avalon Tata kiharcolta, hogy a helyiek élhessenek demokratikus jogaikkal, és két év küzdelem után végre lehessen Tatán népszavazás a gigaberuházás ügyében. Július 31-e vasárnapján mindössze 3 igennel kellett szavazni a tatai természeti kincsek, és a kulturális értékek, az épített örökség megvédéséért, a gigantikus szálloda beruházás megakadályozásáért.

„Védjük meg Tatán az Öreg-tó partját attól, hogy egy gigantikus beruházás visszafordíthatatlan tájsebet ejtsen a Natura 2000 és Ramsari területen, műemlékvédelmi, tájképvédelmi, örökségvédelmi, hidrológiai védettségű területen.” – olvasható volt a tettre hívó mondat Stop Avalon Tata közösségi oldalán.

Pillanatkép az aláírásgyűjtésről

A mai népszavazás legnagyobb tétje többek között az volt, hogy eldőljön, kié is igazából a tatai Öreg-tó. A tataiaké, a városban élő és ide látogató embereké, vagy a gigaberuházóké.  

Ma 19 órakor zárták a szervezők az urnákat.

Több mint két éves huzavona után tartottak népszavazást Tatán. Miénk a Grund Városvédő Egyesület közösségi oldalán megosztott információkból tudható, hogy az érvényességhez 10 281 szavazatot kellett elérniük. A mai népszavazás kezdeményezője a STOP Avalon Tata elnevezésű civil csoport, amelynek a meghirdetett népszavazással az volt a célja, hogy megakadályozza az államilag támogatott Öreg-tó partjára tervezett 95 szobás luxusszállodának a felépülését. A városban a gigaberuházás hírére már 2020-ban azonnal fellángoltak jelentős tiltakozások, amelyek hatására a város fideszes polgármestere a népszavazás előtt kijelentette, hogy a korábbiakkal ellentétben az önkormányzat nem támogatja a beruházást.

Az Avalon cégcsoport az ötcsillagos szálloda építése mellett, a jelenleg hasznosításra váró Esterházy-lovarda műemlék épületét étteremmé tervezi átalakítani. Terveihez még 2020 májusában vásárolt telket a tatai Öreg-tónál.

Ma 19 órakor lezárták a szavazó urnákat. Több mint 8300-an szavaztak. Tehát a mai tatai népszavazás érvénytelen lett. sajnos. Mi lesz veled Öreg-tó?