2007 óta ünneplik világszerte július 31-én a természetvédelmi őrök napját, és ezen a napon hívják fel a figyelmet munkájuk fontosságára. Magyarországon a természeti értékek, és a kulturális örökség megőrzésében töltenek be kiemelkedő szerepet. A tíz magyar nemzeti park igazgatósághoz tartozó természetvédelmi őrök, úgy körülbelül 250 fő, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület, és kétmillió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében látják el nap, mint nap áldozatkészen a feladataikat.

A terepen tevékenykedő természetvédelmi őrök feladata nagyon sokrétű, a védett területek, az ott található növény, állat- és gombafajok megőrzése mellett ők biztosítják például az országban nyilvántartott 65 ezer régészeti lelőhely megóvását is. Egy természetvédelmi őr átlagosan nyolcezer hektáron látja el szakmai feladatait.


A természetvédelmi őrök munkájuk kapcsán részt vesznek zoológiai és botanikai adatgyűjtésben, a védett területek állapotváltozásának felmérésében, többek közt elvégzik a nemzeti park igazgatóságok területkezelési, vagyonkezelési tevékenységét, de mindezek mellett még bekapcsolódnak a nemzeti parkokban folyó környezeti nevelési munkákba is.

Munkájukból adódóan évente több ezer bejelentést kapnak bajba került, sérült állatokról – legtöbbször madarakról -, amelyek mentésében aktívan részt is vesznek.
A természetvédelmi őrök azok, akik közvetlenül tartják a kapcsolatot a helyi lakossággal, és a gazdálkodókkal, tájékoztatják őket az aktuális fejleményekről, és segítik a munkájukat.


Sajnos az elmúlt évek folyamán számtalanszor egy-egy újabb kihívással kellett szembenézniük a természetvédelmi őröknek, ezek a problémák pedig nem mások, mint az illegális hulladéklerakás, vagy éppen az oktalan gyújtogatás a védett területeken, vagy a védett állatok ellen elkövetett mérgezések.


Itt kell említést tennünk arról, hogy Gulyás József, Magyarország első természetvédelmi őre, pontosan száz éve, 1922-ben kezdte meg munkáját a Kis-Balatonon, és többek között az ő nevéhez fűződik a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag megmentése.

Forrás: ddnp.hu

Fotó: ddnp.hu