Nyár végén csodálatos látványt nyújtanak a roskadozó szilvafa ágak. Nyersen finom csemege, és lekvárnak sem utolsó, a kajszibarack mellett hazánk másik legkedveltebb lekvár gyümölcse a szilva. Egykor minden háznál aszaltak szilvát, hogy a téli napokban az aszalt szilva nyersen történő fogyasztása mellett sokrétűen felhasználják levesek, főzelékek, szószok, húsok, köretek, desszertek, kompótok készítésére.

Nagyon okosan tették, mert az aszalt szilva a szervezetünket igen csak igénybe vevő őszi és téli időszakban kiválóan erősíti az immunrendszerünket. Megmutatjuk, hogy mellette még miért érdemes rendszeresen fogyasztani ezt az ínyencséget.

 Az aszalt szilva élettani hatásai:

  • emésztésre kiváló, mert gazdag a rostokban,
  • vizelethajtó,
  • menopauzakor kialakult csontritkulást képes visszafordítani,
  • szabályozza az emésztést,
  • erősíti az idegrendszert,
  • véd az érrendszeri megbetegedések ellen,
  • fogyasztása csökkenti a vérnyomást,
  • támogatja a máj működését,
  • héjéban jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen zsírsav található,
  • optimalizálja a szénhidrát anyagcserét,
  • fokozza a stressz elleni védekezést,
  • nyugtalanságnál és koncentrációs zavaroknál segít,
  • nagy segítség fogyókúrázóknak.

Már napi három gyümölcs elfogyasztása is nagy segítség az emberi szervezetnek, hiszen egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például a napjainkban oly divatossá vált egy maréknyi áfonya.

Az aszalt szilvában található:

Vas, kalcium, szelén, réz, cink, A-, B-, és C-vitamin, amelyek tartalmának köszönhetően megóvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen és az immunrendszer mellett erősíti az idegrendszert.

Hogyan is aszaljunk?

Ennek azősi, tartósítási eljárásnak a lényege, hogy a termények víztartalmát elpárologtatjuk, így a penészgombák és más galád mikroorganizmusok nem tudnak a gyümölcsökben kárt tenni. Ha sikerül a víztartalmát 13-14 százalékra csökkenteni, száraz, szellős helyen hónapokig is eláll bármilyen aszalvány.

Egykor napos helyen szárították a gyümölcsöket, később kemencében és szárítószekrényekben. Manapság elektromos szárítóberendezésekben, napkollektoros aszalókban, szárítókban vagy éppen a sütőben történő aszalás a legkedveltebb a háztartásokban.