Nyár végén csodálatos látványt nyújtanak a roskadozó szilvafa ágak. Nyersen finom csemege, és lekvárnak sem utolsó, a kajszibarack mellett hazánk másik legkedveltebb lekvár gyümölcse a szilva. Egykor minden háznál aszaltak szilvát, hogy a téli napokban az aszalt szilva nyersen történő fogyasztása mellett sokrétűen felhasználják levesek, főzelékek, szószok, húsok, köretek, desszertek, kompótok készítésére.
Nagyon okosan tették, mert az aszalt szilva a szervezetünket igen csak igénybe vevő őszi és téli időszakban kiválóan erősíti az immunrendszerünket. Megmutatjuk, hogy mellette még miért érdemes rendszeresen fogyasztani ezt az ínyencséget.
Az aszalt szilva élettani hatásai:
- emésztésre kiváló, mert gazdag a rostokban,
- vizelethajtó,
- menopauzakor kialakult csontritkulást képes visszafordítani,
- szabályozza az emésztést,
- erősíti az idegrendszert,
- véd az érrendszeri megbetegedések ellen,
- fogyasztása csökkenti a vérnyomást,
- támogatja a máj működését,
- héjéban jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen zsírsav található,
- optimalizálja a szénhidrát anyagcserét,
- fokozza a stressz elleni védekezést,
- nyugtalanságnál és koncentrációs zavaroknál segít,
- nagy segítség fogyókúrázóknak.
Már napi három gyümölcs elfogyasztása is nagy segítség az emberi szervezetnek, hiszen egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például a napjainkban oly divatossá vált egy maréknyi áfonya.
Az aszalt szilvában található:
Vas, kalcium, szelén, réz, cink, A-, B-, és C-vitamin, amelyek tartalmának köszönhetően megóvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen és az immunrendszer mellett erősíti az idegrendszert.
Hogyan is aszaljunk?
Ennek azősi, tartósítási eljárásnak a lényege, hogy a termények víztartalmát elpárologtatjuk, így a penészgombák és más galád mikroorganizmusok nem tudnak a gyümölcsökben kárt tenni. Ha sikerül a víztartalmát 13-14 százalékra csökkenteni, száraz, szellős helyen hónapokig is eláll bármilyen aszalvány.
Egykor napos helyen szárították a gyümölcsöket, később kemencében és szárítószekrényekben. Manapság elektromos szárítóberendezésekben, napkollektoros aszalókban, szárítókban vagy éppen a sütőben történő aszalás a legkedveltebb a háztartásokban.