Hiába az „emberarcú” fideszes tárgyalópartner, Navracsics Tibor személyében, hiába minden ígéret, az EU döntéshozói egyáltalán nem hisznek már Orbánnak, a brit lap szerint egyre kisebb az esély, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap ránk eső összegét, jogállamisági problémák miatt.

Egy magasrangú Uniós tisztségviselő azt nyilatkozta a Guardiannak, hogy egyáltalán nem bíznak a pávatáncáról elhíresült Orbánban, aki csak kisebb engedményeket kínál, miközben folytatja Magyarország illiberális állammá való kiépítését.

„Több mint egy évtizedes tapasztalatunk, hogy azt mondják, betartják, amit kérünk tőlük, azonban erre soha nem kerül sor, majd visszajönnek a hátsó ajtón pénzért kuncsorogni. Soha nem oldottunk meg 100%-osan ezt a problémát”. – mondta a tisztségviselő.

Navracsics tárgyalási helyzetét súlyosan rontott Orbán tusványosi – egyesek szerint – náci ideológiát is tartalmazó fajkeveredésről szóló beszéde, de az EU-nak gondja van azzal is, hogy Orbán családja és barátai egészen hihetetlen ütemben gazdagodtak az elmúlt tizenkét évben, ahogy a szabad média elleni támadás, illetve a fékek és egyensúlyok rendszerének leépítése is zavarja az Európai Uniót.

A Covid helyreállítási terv 5,8 milliárd eurós támogatást jelent Magyarországnak, ami 1,4 milliárd euróval kevesebb, mintha tavaly jóváhagyták volna. De a támogatások 70%-a (4,64 milliárd euró) elvész, ha az év végéig nem születik megállapodás. Ennek értelmében a Fidesz miatt az ország már most elbukott 1,4 milliárd eurót (közel 600 milliárd forintot), azonban ha nem sikerül megállapodni az EU-val további közel háromezer milliárd forintot veszíthetünk el.

Navracsics a tárgyalásokon közölte: Magyarország „intézményi változtatásokat” hajt végre, beleértve a közbeszerzési szabályok megváltoztatását is – ez kulcsfontosságú hiszen az EU számára komoly aggodalomra ad okot, mivel Orbán szövetségesei versenyképtelen folyamatok révén szokatlanul jövedelmező, uniós finanszírozású szerződéseket és megbízásokat kaptak. Navracsics szerint ő maga a garancia arra, hogy Magyarország teljesíteni fog minden Uniós kérést. Hogy mindezt pontosan mire alapozta a Fidesz politikusa, az nem derült ki.

Daniel Freund, az EU költségvetésének ellenőrzésével foglalkozó zöld európai parlamenti képviselő azt mondta, attól tart, hogy az EU újabb csapdába esik. „Orbán újra és újra átverte a bizottságot, jelezve, hogy enged ebben vagy abban, és közben előkészíti a következő trükkjét bizonyos dolgok megkerülésére.”

A német EP-képviselő azzal érvelt, hogy idén ősszel ne hagyják jóvá Magyarország tervét, mert több időre van szükség a jogállamiság helyreállításához 12 évnyi Orbán-kormány után. „Úgy gondolom, hogy irreális a jogállamiság olyan mértékű javítása, hogy a következő két-három hónapban ésszerű legyen a helyreállítási terv befagyasztása” – mondta.