A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete 2022 július 28 – 31. között immáron ötödik alkalommal szervezte meg IT biztonsági versenyét. Ezen rekordszámú nevező, közel 600 fő vett részt. Idén először a verseny győztesei egy 10 fős csapat tagjaként fogják képviselni Magyarországot a European Cyber Security Challenge rendezvényen, amely Bécsben kerül megrendezésre szeptemberben.

A gazdaság és a társadalom digitális átalakulásával a kiberbiztonság kritikus tényezővé vált a mai világban. Egyre komolyabb következményei lehetnek a megfelelő óvintézkedések elhanyagolásának. Előrejelzések szerint 2030-ra 125 milliárd eszköz csatlakozik majd az internethez, a 2017-es 27 milliárddal szemben. Ezzel párhuzamosan pedig új típusú veszélyek jelennek meg az életünkben, hiszen a kibertámadások által okozott károk a társadalom alapvető működését is veszélyeztethetik.

A támadók adathalász webhelyeket, rosszindulatú linkeket és mellékleteket tartalmazó e-maileket használhatnak, hogy ellopják a banki információkat vagy zsaroljanak szervezeteket. A cégek és a magánszemélyek tehát egyaránt fokozott veszélynek vannak kitéve, sokszor a nem megfelelő védekezés és intézkedések miatt. Emellett a kiberbűnözők is egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, amivel nehéz lépést tartani.

A három napos versenyen olyan realisztikus helyzetekben kellett helyt állnia az etikus hackereknek, amelyek gyakorlatban sűrűn előforduló szituációkat imitáltak. Ilyen például számítógépek támadása és jogosultságok megszerzése sebezhetőségek kihasználásával, vagy egy már megtámadott számítógép elemzése, hogy információt szerezzenek a kihasznált sebezhetőségekről. A feladatok nagy része az elmúlt időszakban felfedezett, aktuális módszerekkel volt megoldható, így a résztvevők naprakész gyakorlati tudására volt hozzá szükség.

A HCSC’22 versenyen a pécsi Cubicfox digitális termékfejlesztő cég két kollégája is az élen szerepelt: Kovács Norbert a kategóriájában 2. lett, összetettben a 4., Varga Bálint pedig kategóriájában a 4., összetettben pedig a 7. helyet érte el.

Szeptemberben drukkolhatunk nekik, hogy az országos csapat képviseletében a Bécsben megrendezésre kerülő európai megmérettetésen is hasonlóan jó helyezést érjenek el.