Az ókori görögök, és a rómaiak is alkalmazták orvosságként, az mellett, hogy egy rendkívül finom nyári gyümölcs. Szinte felsorolhatatlan az a rengeteg egészségügyi előny, amellyel a fekete szeder fogyasztása jár.
Elsőként itt van az, hogy az emésztés javításával a bőr kollagén képződését segíti elő.
Kiváló antioxidáns. A szedernek kiemelkedően magas az antioxidáns kapacitása.
Az antioxidánsok után történő kutatásban azt is megállapították, hogy a szeder fogyasztásával kíméletesen akadályozhatjuk meg a hosszú távú memóriavesztést.
Még mindig ugyanaz a tanulmány mutatott rá, hogy Mint a magas antioxidáns kapacitású ételek általában, így a szeder is megakadályozza a legkisebb erek, így a hajszálerek károsodását. Vagyis védi az ereket!
A szeder Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően nagyban hozzájárul az öregedés elleni küzdelemhez. Molekulái megakadályozzák a ráncosodást és az idősödés jeleit.
A szeder rendkívül gazdag antocián vegyületben, ez a vegyület pedig erősen csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.
A szederkivonatot előszeretettel alkalmazzák a rák növekedésének lassításában. Hatóanyagai gátolják a tüdőráksejtek elburjánzását. Remélhetőleg ugyanilyen hatással van más rákfajtákra is.
A szeder hatékony és gyors gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.
Rendkívül magas C-vitamin tartalmú gyümölcs, ami kifejezetten támogatja a mellékvesék működését.
Ma már tudjuk, hogy a kollagén egy olyan létfontosságú fehérje, amely nélkülözhetetlen az egészséges inak, szalagok, és a bőr számára. A szeder fogyasztásával növelhetjük szervezetünk kollagén szintjét, ez a gyümölcs az egyik legjobb étel, amit ehetünk, ha kollagén problémákkal küzdünk.
Csontritkulásban és epilepsziában szenvedőknek igazi kincs a szeder. Magas mangán tartalma okán kiváló forrása az ásványi anyagnak.
Rostban szegény táplálkozásunknál kiváló rostforrás a szeder. A rostok szükségesek a jó bélműködéshez, és a toxinok szervezetből történő távozásához.
A szeder kiváló forrása az oldható és oldhatatlan rostoknak, mindkettő egészségügyi előnyöket rejt, mivel nem csak a koleszterinszintet csökkenti, de a vércukorszintet is egyensúlyban tartja.
Nagy mennyiségű K-vitamin forrás, ami elősegíti és szabályozza a véralvadást.
A-vitamin tartalmával elősegíti az egészséges immunrendszer karbantartását. A szeder fogyasztásával szervezetünk jelentős mennyiségű karotinoidhoz jut, ezzel szervezetünk immunrendszere egy nagy löketet kap a gyümölcstől.