Augusztus 20-án, Magyarország nemzeti ünnepén együtt ünnepelünk, és megemlékezünk az államalapításról, Szent István királyról, és az aratás befejezéséről, az új kenyér sütéséről.

A Pécs melletti Kozármislenyben a helyi Pódium kör már augusztus 18-án egy ünnepre hangoló színes estre hívogatja az érdeklődőket a város Művelődési Házának parkolójába.

A csütörtök este 19:30-kor kezdődő programban fellép többek között:

  • A  2004-ben alakult, budapesti FIREMAGIC Tűzvarázs Produkció, akik tűztánc-tűzzsonglőr produkciójukkal lepik meg a kozármislenyi közönséget.
  • Walz Éva, a kozármislenyi Pódium kör tagja verset mond.
  • Freppán Csilla, népdalénekes, Somogy megyei népdalgyűjtés csokrot ad elő.
  • Semjén Péter, a különleges somogyi hosszúfurulyán működik közre.
  • Szentesi Egon, a Kaleidoszkóp VersFesztivál reménységdíjasa, népmesét mond.
  • Borsós István, aki a szívhez szóló tárogató mestere.

2022. augusztus 20-án, 8 órától 12 óráig az Öregfaluban található Kossuth utcában, a Civilek Kozármislenyért szerveződés csapatával, a Kovász közösségi pékműhelyben, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó közösségi programukra várják azokat, akik szeretnék elsajátítani az otthoni kovászos kenyérsütés fortélyát! Amit hoznod kell magaddal a programra: 1 kg kenyérliszt, 1 csomag porélesztő, só, kelesztő tál. A résztvevők együtt fogják sütni a cipókat a másnapi kenyérszentelésre, ami majd a kozármislenyi családok asztalára kerül, de ki-ki a magáét is bedagaszthatja, amit majd otthon megsüthet! A program a TESCO „Ön választ mi segítünk” pályázata segítségével valósulhat meg. A részvétel regisztrációhoz kötött!

Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2022. augusztus 20-án, 17 órára a Városháza előtti térre hívja tisztelettel a város lakosságát, hogy közösen emlékezzenek meg Szent István királyról, az államalapításról, és az új kenyér ünnepéről. Ünnepi beszédet mond dr. Biró Károly, polgármester. Az új kenyeret megáldja: Nagy Mariann, református lelkész. A műsort a Tárkány Trió előadása követi.

Az augusztus 20-i Városháza előtti téren megtartott ünnepi városi megemlékezésen a Tárkány-Kovács Bálint vezette Tárkány Trió zenekar szórakoztatja műsorával az ünneplő közönséget. Tárkány-Kovács Bálint, Junior Príma díjas cimbalomművész és csapata a magyar népi cimbalomzene művelője, a magyar cimbalomprímás hagyomány folytatója. Előadásukban a Dunántúl, a Bodrogköz, Szatmár, Belső-Mezőség és Székelyföld muzsikáját hallhatják a kozármislenyiek a szombati koncerten. A Tárkány Trió formáció azzal a céllal alakult, hogy művelje a hagyományos magyar cimbalomjátékot, miközben a megszokotthoz képest egy kicsit másképpen mutatja be. Hazánk nemzeti hangszere a cimbalom, megszólaltatása napjainkban már mégis kuriózumnak számít. A kozármislenyi ünnepi megemlékezés alkalmából a Tárkány Trió műsorában közreműködik Tárkány-Kovács Bálint cimbalmon, Fekete Márton brácsán, és Molnár Péter nagybőgőn.

Éhezniük sem kell ezen a szép nyári nemzeti ünnepen a kozármislenyieknek és vendégeiknek, hiszen a Mokka Kultúrpresszó teraszán augusztus 20-án Nagypál Jenő, a pécsi Gulyás Étterem halfőző mestere Baja, Laskó, Kiskőszeg, Wörth a.d.Isar és Barcs után újra Kozármislenyben főz Szent István napi ünnepi halászlevet és harcsapaprikást, süt dárdai irdalt pontyot  a Mokka teraszon. Tóparti látványfőzéssel, helyszíni fogyasztással vagy elvitelre.