Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője tartott ma sajtótájékoztatót Pécs-Patacson, ahol elmondta, hogy a mai napon – augusztus 23-án – emlékezünk a totalitárius diktatúrák európai áldozataira, ugyanis 1939-ben ezen a napon kötötte meg a náci Németország és a kommunista Szovjetunió a Molotov-Ribbentrop paktumot. 2011-ben magyar, lengyel és litván kezdeményezésre fogadta el az Európai Unió, hogy ez a nap legyen az áldozatok emléknapja, ismertette Keresztes.

Ezek után felhívta a figyelmet Rétvári Bence államtitkár szavaira, aki 2011-ben éppen ezen a napon a Terror Házánál azt mondta, hogy közös cél a megbékélés, de ennek feltétele az igazság feltárása, Hoppál Péter pedig 2017-ben fogalmazott úgy, hogy szabad ország csak szabadon beszélhet a múltjáról. Éppen ezért az LMP képviselője szerint cselekedni kell, hiszen a magát egykoron anti-kommunistának nevező kormány, a mai nappig homályban tartja az egykori kommunista besúgók nevét. A zöldpárt politikusa szerint arra is láthatunk példát a mai Magyarországon, hogy az egykori kommunista besúgók fontos tisztségeket vállalhatnak, fontos politikai pozíciókban lehetnek.

Éppen ezért emlékeznünk kell a mai napon, és egyben cselekednünk is. – mondta Keresztes.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja emlékeztetni fogja a Fidesz-KDNP-t a súlyos mulasztására, és mindig szembesíteni fogják arra, hogy politikai motivációk által vezérelve megakadályozza az állambiztonsági múlt teljes feltárását. Éppen ezért az LMP frakció a mai napon immáron huszonhatodik alkalommal fogja benyújtani azt a törvényjavaslatot, melynek célja az állambiztonsági múlt feltárása. Az LMP azért teszi ezt meg újra és újra, mert úgy gondolják, hogy egy diktatúra múltjára nem lehet demokráciát építeni. Ezzel együtt a zöldpárt felszólítja a Fideszt és a KDNP-t, hogy valljanak színt, hogy mondják meg, hogy miért nem támogatják az ügynökakták megnyitását, hiszen a kormánypártok képviselői huszonöt alkalommal szavazták már le ezt a törvényjavaslatot, érdemi indokok nélkül.

Keresztes végül a múltheti patacsi tűzre tért ki, és megköszönte a tűzoltók munkáját.