A Baranya Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat 15 személlyel szemben, akik 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai vissza nem térítendő támogatást tettek zsebre jogosulatlanul csirkefarmok korszerűsítésével.

A vád szerint a bűncselekmény elkövetését irányító két személy házastársak, akik olyan gazdasági társaságok tulajdonosai, vezetői, melyek baromfitartás-technológia adásvételére, beszerelésére szakosodtak. A gazdasági társaságok tevékenysége az egész ország területére kiterjedt.

A két vádlott a baromfitartás, tojástermelés területén olyan gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozásokkal kerültek üzleti kapcsolatba, melyek önerő híján nem tudtak a kiírt pályázatokon indulni. A két vádlott ezért segítségüket felajánlotta, majd az önerő létének igazolását valótlan tartalmú banki körbeutalásokkal, fiktív kölcsönnyújtásokkal, hamis számlákkal megteremtették, továbbá a berendezések túlszámlázásával, vagy éppen a feltüntetett berendezés helyett olcsóbb eszközök beszerelésével segítséget nyújtottak ezen gazdasági szereplőknek, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt megtévesszék, a pályázati pénzek jogtalan lehívásával vagyoni hátrányt okozzanak.

A vádirati tényállás szerint 12 gazdasági társaságnak, vállalkozásnak nyújtottak segítséget, melynek során a társaságok cégenként 14 – 665 millió Ft támogatási összeghez jutottak jogosulatlanul.

A bűncselekmény elkövetését szervező két vádlottal – akik egyike egy baranyai város polgármestere – szemben hasonló bűncselekmények miatt büntetőeljárás van folyamatban a bíróságon.

A vádlottak által elkövetett bűncselekmények közül a legsúlyosabb büntetési tétele 5 – 10 évig terjedő szabadságvesztés.