1919. szeptember 6-án eldördült egy csendőrtűz, amelyben kioltotta több bányász életét Tatabányán. Ennek a szomorú eseménynek az emlékére szeptember első vasárnapja Magyarországon a bányászat, a bányászatban dolgozók nagy áldozatokat követelő munkájának ünnepnapja.

A Bányásznap egy hosszú és nagy múltú hagyományra visszatek9ntő ünnep. Hazánkban 1951 előtt az ország különböző bányavidékeinken különböző időpontban emlékeztek meg a napról és tartottak ünnepségeket a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának elismerésére, megbecsülésére.

A Mecsek vonzáskörzetében egykor pezsgő, élénk bányászélet folyt. Szénbánya, uránbánya, bányászkolóniák jellemezték a várost A Bányásznap azokban az időkben Pécsen és Komlón, illetve annak környékén az egész várost, és a körülötte lévő települések lakosságát megmozgatta.

A pécsi bányászat fénykorában a Csertetőn a Bányász mártírok emlékműnél, a bányásznap előestéjén vonultak fel az emberek, hogy emlékezzen a szén- és uránbányász társadalom, a városi lakossággal együtt. A csertetői ünnepség felvonulását bányászzenekarok kísérték, az emberek fáklyákkal világították meg a felvonulás útját. Felérkezve az emlékműhöz, a felvonulást beszédek, szavalatok, koszorúzás követte, a pécsi bányásznapi programot minden évben a csertetői tűzijáték fejezett be.

Napjainkra a mecseki bányászat fénykora letűnt, a bányák bezártak, már csak az emlékekben él a mindennapok bányászrutinja. 2022-ben városszerte, három napon keresztül ünnepelték, és ünneplik ma is ezeket az egykor oly szénporos napokat. Tegnap már megtörtént a tűzijáték, ma pedig megemlékezésre várják a pécsieket.

Bányásznapi megemlékezés 2022. szeptember 4-én 17.30-kor az Ágoston téren.

A délutáni központi megemlékezést megelőzően, ma reggel 8 órától egész nap, különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat Pécsen és Komlón bányásznapi megemlékezésekre.

Íme, néhány lehetőség: