Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy sürgősen nyújtson plusztámogatást a szociális intézményeknek a megnövekedett rezsidíjak kompenzálására. Hohn Krisztina arra kérte a kormányt, ne várja meg, hogy az intézmények bezárjanak.

„A párt azt is elvárja a kabinettől, hogy készítsen vészforgatókönyvet arra az esetre, ha mégis bezárnának például idősotthonok” – monda szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője.

A politikus bírálta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát, Rétvári Bencét, mert szerinte az LMP kérdéseire csak sablonos válaszokat ad. Ahogy Hohn Krisztina fogalmazott, mindez „csak blabla, semmi értelme nincs”. Így nem tudható, mi lesz azokkal az idősekkel, akiknek az otthonukat jelentő intézményt nem lehet nyitva tartani a jelenlegi rezsidíjak mellett.

Hohn Krisztina sérelmezte azt is, hogy az ellátók fenntartótól függően eltérő normatívát kapnak. Szerinte szakmai szervezetekkel kellene megtárgyalni, hogy az egyes intézményeknek – fenntartótól függetlenül – mekkora összegekre van szükségük.

A politikus az otthonápolási díj emelését is szükségesnek tartja, hiszen a számlák növekedése ezen jogosultakat is sújtja.