Brit híradások szerint II. Erzsébet királynő legközelebbi családtagjai a skóciai Balmoralba utaztak, illetve oda tartanak annak hírére, hogy Őfelsége egészségi állapota romlott és – ahogy azt a Buckingham-palota csütörtökön közölte – állandó orvosi felügyeletre szorul.

Megérkezett Skóciába Vilmos herceg és a királyi család több tagja. Gépük néhány perccel ezelőtt landolt Aberdeenben – írta a BBC. A brit közszolgálati média szerint a fedélzeten volt még Edward és András herceg – a királynő fiai, valamint Sophie, wessexi grófné, Edward felesége.

A Clarence House, Károly trónörökös londoni hivatala közölte, hogy a walesi herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő már megérkezett Balmoralba. Ugyancsak a skóciai rezidenciára indult Vilmos cambridge-i herceg, aki Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, és aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz. A The Telegraph közlése szerint a királynő lánya, Anna szintén megérkezett a birtokra, két másik gyereke, Andrew és Edward még úton vannak. Jelenleg Harry herceg és Meghan Markle is Nagy-Britanniában tartózkodik, délután háromkor a pár szóvivője közölte, hogy hivatalos programjukat megszakítva Sussex hercege és hercegnéje is Skóciába utazik.

– A Buckingham-palota közleményének óvatos megfogalmazása azt sugallja, hogy valami komoly dolog történik – értékelte a helyzetet a BBC-nek a csatorna egykori királyi udvari tudósítója, vette észre a Magyar Hang.

További aggasztó jel, hogy csütörtök délután a BBC One bejelentette, 18 óráig minden szokásos műsorát felfüggeszti a királynő állapotáról szóló hírek miatt. Ilyesmire a királynő férjének, Fülöp hercegnek, Edinburgh hercegének 2021. áprilisi halálának bejelentése óta nem volt példa.

Az MTI hírösszefoglalója szintén azt emelte ki, a tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.