Az idei évben a szomszédunkban kitört háború következtében egy évtizedek óta nem tapasztalt mértékű rendkívüli áremelkedés következett be szerte Európában, így Magyarországon is. – kezdi közleményét a Fidesz.

Szerintük a Magyar Kormány ebben a rendkívüli helyzetben továbbra is a magyar családok védelmét tekinti elsődleges feladatának, így a családok átlagfogyasztásáig átvállalja a rezsiköltségek legnagyobb részét a magyar családok válláról. Ezzel mintegy havi 150.000 Ft marad egy átlagos magyar család kasszájában.

Az átlag felett fogyasztó, leginkább rászoruló családokat tovább segítendő, egyre több város önkormányzata jelentett be szociális intézkedéseket az elmúlt hetekben, amellyel a helyi önkormányzatok is hozzájárulnak a megnövekedett rezsiterhek enyhítéséhez.

Mint írják, véleményünk szerint a pécsi önkormányzat is köteles a polgárairól gondoskodni. A városvezetés azonban egyelőre nem tett érdemi lépést a rendkívüli helyzet kezelésére, az idő viszont szorít, így a Pécsi Fidesz Képviselőcsoportja az alábbi javaslatot ajánlja a képviselőknek, a városvezetésnek, de leginkább a rászoruló pécsieknek és a helyi vállalkozóknak.

A javaslat célja olyan önkormányzati intézkedések meghozatala, amelyek alkalmasak a leginkább rászoruló pécsiek és a legkisebb családi, egyéni és társas vállalkozások részére a háború miatt egész Európát sújtó rendkívüli energia áremelkedés hatásainak enyhítésére, ezzel pedig a pécsiek lakhatásának és a munkahelyeinek a megőrzésére.

A javaslat a megfogalmazott célját kétirányú intézkedésekkel kívánja elérni. Egyrészt közvetlenül a pécsiek támogatásával, másrészt a pécsi munkaadók részére nyújtott kedvezménnyel.

A program elemei:

1. Szociális rezsitámogatás az áram- és gázfogyasztás, illetve tűzifa beszerzése költségeire

2. Bérleti díj kedvezmény a vállalkozásoknak

Javasoljuk, hogy a szociális rezsitámogatás mértéke a gázfogyasztás költségeire legfeljebb havi 15.000 Ft, míg az áramfogyasztás költségeire legfeljebb havi 5.000 Ft, míg a tűzifa beszerzés költségeire a beszerzési költség mértékéig, de legfeljebb egyszeri 75.000 Ft összeg legyen.

A szociális rezsitámogatást a Pécsett bejelentett lakóhellyel és más településen tartózkodási hellyel nem rendelkező és életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyén élő

–           egyedül élők

–           gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelők,

–           a legalább négy gyermeket nevelő nagycsaládosok

igényelhessék, akik, illetve amely család esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 115.000 forintot.

A támogatás 2022. október 1-től 2023. április 30-ig legyen biztosítva.

A tűzifa beszerzési költségei esetében visszamenőlegesen, 2022. július 1. napját követően beszerzett tűzifavásárlásra is vonatkozzon, amennyiben a kérelmező rendelkezik a vásárlást igazoló számlával, valamint fatüzelésű fűtőberendezéssel.

Továbbá javasolják, hogy az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel vagy közvetlen vagy közvetett önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal érvényes bérleti szerződéssel rendelkező

–           egyéni vállalkozók,

–           mikro- és kisvállalkozások

számára a bérbeadó biztosítson 50%-os bérleti díj fizetési kedvezményt, amennyiben a bérlő vállalja, hogy a kedvezménnyel érintett időszakban

–           folyamatosan nyitva tart, üzemel

–           foglalkoztatotti létszámot nem csökkenti.

A kedvezménnyel érintett időszak 2022. október 1-től 2023. április 30-ig legyen biztosítva.

Annak érdekében, hogy a javaslat mögött a lehető legszélesebb politikai konszenzus jöhessen létre, egyeztetésre dr. Csizmadia Péter a Fidesz frakcióvezetője egyeztetésre hívja a pécsi politikai pártok frakcióvezetőit, valamint a frakcióval nem rendelkező képviselőket.