Erőszakos, vagyon elleni bűncselekményekkel gyanúsítható csapat tagjaira csaptak le az érdi rendőrök. Ketten alig nagykorúak, társaik 13, 16, illetve 17 évesek, a tippadó a legfiatalabb érintett anyja. Egyik áldozatukhoz háromszor is betörtek, egyszer veréssel követelték a nyugdíjas pénzét.

A csapat tagjai – elmondásuk szerint – néhány hónapja ismerkedtek össze a fővárosban, majd egyre több időt töltöttek együtt. Sóvárogva figyelték, mások hogyan élnek és elhatározták, valahogyan pénzt csinálnak. A terv megvalósításához egyikük sem a törvényes utat választotta, inkább betörésekre adták a fejüket.

Először egy 95 éves érdi asszonyt szemeltek ki maguknak, miután tippet kaptak a 13 éves lány anyjától. A betörést 2022. augusztus 17-én éjszakára időzítették. Az idős meghallotta a zajokat, ezért lefogták, letakarták a szemét, közben a fiókokban kutattak. Nem találtak semmit, zsákmány nélkül elmenekültek. Néhány nappal később visszatértek és az álmából felriadó nyugdíjas fejét egy párnával lenyomták, majd a sikertelen keresést felváltotta a hangos követelés, fenyegetés és az ütések. Az asszony ellenállt, miközben annyit nyöszörgött: „kérlek, ne bántsatok!” Gyomrába, térdére, fejére, arcára záporoztak az csapások, válaszul már csak jajgatás volt hallható. A támadók összekapkodtak néhány borítékot, majd elmenekültek a helyszínről.

Az áldozat kórházba került, távollétében a csapat ismét meglátogatta az ideiglenesen gazdátlanná vált otthont. Az egész házat felforgatták, végül az egyik szekrényben talált 280 ezer forinttal elmenekültek. A zsákmányt szétosztották, ám jólétük nem tartott sokáig, 2022. szeptember 2-án újabb betörésre készültek. Egy másik érdi házból, az alvó tulajdonos feje melletti éjjeliszekrényen heverő pénztárcát emelték el, majd a benne talált 28 ezer forintot is elosztották.

A tettesek után hajtóvadászatot indító érdi rendőrök mindent latba vetettek. A bűncselekményekkel végül egy hat fős társaságot hoztak összefüggésbe. A vezetőként is értékelhető, 18 éves, 7 általánost végzett, időnként egy parkoló autóban héderező, jelenleg három másik büntetőeljárás érintettjeként szereplő M. Igort egy budapesti hotelben fogták el 2022. szeptember 6-án. Társai, a szintén 18 éves N. Kriszta, egy 16, valamint egy 17 éves fiú is az előállító helyiségben kötött ki. A csapat tagjaként azonosították M. Igor 13 éves barátnőjét, aki a kiskorú veszélyeztetése bűntettével, illetve a rablás bűntettével felbújtóként meggyanúsított R. Mária lánya.

A felderítésben és a rajtaütésekben az érdieken kívül jelentős szerepet vállaltak a gödöllői, illetve a kistarcsai rendőrök is.

M. Igor panaszt tett a gyanúsítás ellen, az erőszakot tagadta. Vallomást tett, ahogyan társai is, egyikük az állította: szeretne jó útra térni és magát jobb fényben feltüntetni.

Az érdi nyomozók jelenleg a bűncselekmény-sorozat szélesítésén is dolgoznak, mert nagy valószínűséggel nem az összes általuk elkövetett bűntett szerepel a gyanúsítás jelenlegi szövegében. Vannak adataik korábbi betörésekre: Kistarcsán két háznál próbálkoztak, egy csömöri üzlet bevételét sikeresen elvitték, a fővárosban is egy boltot rámoltak ki – ezek pontosítása a nyomozás részét képezi. A zsákmányt rendszerint hamar felélték, a bűnös úton szerzett pénzt drága mobiltelefonokra, egyéb okos kiegészítőkre, menő cuccokra váltották.

Az Érdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya egy rendbeli rablás, egy rendbeli kifosztás, öt rendbeli lopás bűntettének, lopás kísérlete, valamint rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat jelenleg eljárást.

A bűncselekmény-sorozattal összefüggésbe hozott M. Igort, N. Krisztát, 16, valamint 17 éves társaikat, illetve a tippadó, 39 éves R. Máriát őrizetbe vették. A bíróság az óta elrendelte M. Igor és a két fiatalkorú letartóztatását, R. Mária és N. Kriszta személyi szabadságának korlátozásáról 2022. szeptember 11-én születik döntés.

Forrás: police.hu