Nincs ősz körte nélkül. Ízletes, zamatos, nélküle elképzelhetetlen az őszi gyümölcskosár. Szervezetünk egészségének megtartása érdekében fogyasszunk belőle sokat, változatosan, akár nyersen, akár levesként, köretként, desszertként, vagy éppen tegyük el befőttnek, lekvárnak, ivólének télire.

A körte néhány fontos élettani hatása:

Magas rosttartalmú gyümölcs, ezért csökkenti az elhízás veszélyét. Az ideális testsúly megtartása nem csak esztétikai előny. Számos tanulmány mutat rá, hogy a megfelelő mennyiségű rostbevitellel csökkenthető a vérnyomás és a koleszterinszint, egyensúlyban tartható a vércukor. A rostban gazdag étrend befolyásolja az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladások előfordulását.

Találhatunk benne fehérjét, gyümölcscukrot, 3,1% rostot és mindössze 0,1% növényi zsírt. Cukorból többfélét is tartalmaz: dextrózt, fruktózt, laktózt, maltózt, szacharózt. Számos ásványi anyaghoz jutunk fogyasztásakor. Például kalciumhoz, káliumhoz, nátriumhoz, foszforhoz, magnéziumhoz, vashoz, bórhoz, fluorhoz, cinkhez, rézhez, mangánhoz, szelénhez. Vitamintartalma sem elhanyagolható, mert bőségesen található benne A vitamin, és B1, B2, B3, B5, B6 vitamin. Mindezek mellett még C, K, E, J vitamin tartalma is jelentős. Ha ez még nem győzte meg, akkor a béta-karotin, lutein és zeaxantin, aszparagin- és glutaminsav tartalma meggyőzi a körte evés mellett.

A gyümölcsben található vitaminokkal és ásványi anyagokkal küzdhetünk a rák ellen. Egy átlagos méretű körte a napi C vitamin szükséglet 11 %-át fedezi. A szervezetünk réz szükségletének pedig a 9 %-át. Legértékesebb tulajdonsága mégis a magas rosttartalma, ami kifejezetten jót tesz a szívnek. Rostja csökkenti a koleszterinszintet, mivel megköti az epesavat, és kihajtja azt az emberi szervezetből. Nem csak ezzel óvja a szívünket, hanem kvercetin tartalmával is, mert ez az antioxidáns mérsékli a vérnyomást, ami egyben csökkenti a stroke esélyét is.

Jó hír az allergiásoknak, hogy fogyasztása nem vált ki allergiás reakciót. Több tudós is egyetért abban, hogy a körte egy hipoallergén gyümölcs!

Alacsony glikémiás indexe miatt a cukorbetegséggel küzdők kedvelt csemegéje. Gazdag rosttartalma miatt a szervezet csak lassan emészti meg a körtében található tápanyagokat, fogyasztásával nem ugrik meg a vércukorszint a szervezetünkben. Pedig édes íze jelentősen csökkentheti a diabetesben szenvedők édesség utáni vágyakozását.

Legyen hát a körte a mindennapi étrendünk kedvelt csemegéje, hogy megőrizzük vele egészségünket. Frissen, nyersen a legfinomabb, de változatosan elkészíthető a konyhában akár levesnek, főzeléknek, köretnek, desszertnek egyaránt.