Megmenekült a Donyec-medence (Donbasz), Putyin elbukta legfőbb háborús célját – újabb város szabadult fel, immár Donyeck megyében is. – írja a Csehszlovák Kém.

A keleti (harkivi) ukrán ellentámadás nem állt le, de az elmúlt napok őrült tempójához képest lassabban halad előre az Oszkil folyó felé, amely a már korábbi harcokból alaposan megismert Sziverszkij Donyec folyó mellékfolyója. Figyelembe véve az ukrán hadsereg előretörésének gyorsaságát és a felszabadított terület nagyságát, van rá esély, hogy az Oszkil folyó előtt szünetet tartanak, esetleg a túloldalon kiépítenek egy hídfőállást. Egyszerűen azért, mert vélhetően az ukrán lőszer- és üzemanyag sem végtelen mennyiségű, muszáj rendezni a sorokat.

Ami biztos, hogy az ukrán katonák már nemcsak Harkiv, de Donyeck megyében is megkezdték a felszabadítást: 2022. szeptember 12-én Szvjatohirszk városát szabadították fel. A harcok jelenleg már Donyeck megyében folytatódnak Liman városáért, ahová a jelek szerint egy erősebb orosz egység fészkelte be magát. Igaz, ha ránézünk a térképre, azt láthatjuk, hogy Lyman gyakorlatilag egy orosz enklávé maradt, így az ott ragadt megszállóknak sok esélyük nincs megtartani a várost utánpótlás nélkül.

A meg nem erősített híresztelések ellenére az ukránok jelenlétére az Oszkil folyó túloldalán továbbra sincs vizuális bizonyíték. A Luhanszk megyei Kreminna város felszabadítását sem erősítették meg vizuális bizonyítékok, mint ahogy a Liszicsanszk határában folyó állítólagos harcokról is csak meg nem erősített jelentéseket olvasni. Amennyiben Kreminna újra ukrán kézen van, akkor Rubizsne és Szievierodonyeck települések lehetnek a következő célpontok. Több Luhanszk megyei település ukrán forrásai ugyanakkor azt jelentették, hogy a helyi oroszbarát erők Oroszország felé és az Ukrajna területén 2014-ben orosz támogatással létrehozott luhanszki bábállam területére menekülnek.

Összességében, ha az ukrán ellenoffenzíva most le is lassul, az már kijelenthető, hogy az elmúlt napokban óriási győzelmet arattak az ukránok. Amellett, hogy több ezer négyzetkilométer területet felszabadítottak, kiszorították Harkiv megyéből teljesen az orosz katonákat, a legfontosabb, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az ellentámadásukkal megmentették a Donbaszt, ami Vlagyimir Putyin orosz diktátor egyes számú katonai célpontja volt április 18. óta, miután elbukták a kijivi csatát és Ukrajna teljes megszállására irányuló hadműveleteket.

Persze, ne zárjunk ki semmit se, de ahhoz, hogy ezt az oroszok innen megfordítsák, igen komoly újabb fordulatnak kellene történni, ami egyszerűen jelenleg nincs benne a háború menetében. Az orosz hadsereg – jelen állás szerint – szétesett. Vagy ahogyan Ben Hodges, aki korábban az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnokaként szolgált, fogalmazott: “Az oroszoké a második legjobb haderő Ukrajnában.”

#SlavaUkraini

————————————————————-

Ha tetszik a szerző munkája, meghívhatod egy sörre:

https://www.buymeacoffee.com/csehszlovakkem