Az Európai Mobilitás Hét elindításának a célja Magyarország teljes klímasemlegességének elérése 2050-ig, aminek elérésében kiemelt szerepet játszik a közlekedés zöldítése, hiszen hazánkban a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés felel. Idén Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampánya szeptember 16. és 22. között zajlik, az ehhez kapcsolódó programokhoz Magyarországon a Technológiai és Ipari Minisztérium összesen 180 millió forint összegű támogatási lehetőséget hirdetett a települések számára.

Az idei évben az Európai Mobilitási Hét mottója: „Hangold össze”

Válogatás a Kozármislenyi Európai Mobilitási Hét programjaiból:

  • Szeptember 20-án, 16.30 órától a BRINGAPARK-ban „Körbe-körbe Mislenyben” program keretén belül korhatár nélküli kerékpározás lesz a MOKKA Kultúrpresszó vendéglátásával.
  • Szeptember 21-én, 15.00 órától az Óvoda tornatermében „A tánc és a mobilitás” címmel zenés-táncos program.
  • Szeptember 22-én, 16.30 órától a BRINGAPARK ad otthont egy bringás megmérettetésnek, amelynek keretén belül ügyességi pályamenetekkel érmeket és ajándékokat szerezhetnek az indulók.
  • Akik pedig Szeptember 16-22 között kitöltik a kerékpáros kvízt, azok között értékes és hasznos nyereményeket sorsolnak ki a szervezők.

Idén szeptember 16. és 22. között huszonegyedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon. Bár  2020-ban  a COVID-19  világjárvány miatt elrendelt  biztonsági  korlátozások nem kedveztek az Európai Mobilitási Hét programjainak, ekkor csupán 39 hazai önkormányzat csatlakozott a  kampányhoz, tavaly már 238 hivatalosan regisztrált település szervezett rendezvényeket.

A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt.