Egy speciális, mobil szabadulószobával várja a holnapi és a holnaputáni nap során a PTE ÁJK Emberkereskedelem Elleni Kutatócsoportja az emberkereskedelem problémaköre iránt érdeklődőket, valamint azokat is, akik egy kicsit játszani szeretnének.

A holland rendőrséggel együttműködésben megszületett Escapevan, azaz a „szabaduló-kocsi” elnevezésű program keretében a látogatók megismerik Nóra történetét, akit először Magyarországon, majd Hollandiában kényszerítettek prostitúcióra, végül a hatóságok munkájának köszönhetően megmenekült. A szabadulószobából különböző feladatok útján lehet kijutni. A program célja, hogy „láthatóvá” tegye az emberkereskedelem áldozatait és az őket érő megpróbáltatásokat. Az interaktív feladatok megoldásával a résztvevők segíthetnek a virtuális áldozatnak, Nórának, megmenekülni.

A program szervezésében közreműködnek a magyar rendőrség áldozatsegítő hálózatának tagjai, akikkel a látogatók elbeszélgethetnek az emberkereskedelem jelenségéről is. A programra minden érdeklődőt nagy tisztelettel várnak a szervezők. Különösen ajánlják a veszélyeztetett csoportokba tartozó személyeket gondozó, nevelő és oktató intézményeknek, hogy a fokozott veszélynek kitett személyek minél hamarabb megismerkedjenek az emberkereskedelem veszélyeivel.

A Szabadulókocsi szeptember 19. és 30. között járja Magyarországot, Pécsett csütörtökön és pénteken tekintheti meg a közönség reggel 9 és este 8 óra között a Fürdő utcában. Csütörtökön 9 órakor egy hivatalos megnyitót is tartanak, melyen részt vesz többek között dr. Fábián Adrián, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja is.