A World Heart Federation, vagyis magyarul a Szív Világszövetség kezdeményezésére 2000 óta a világon minden országban egyszerre ünneplik meg szeptember utolsó vasárnapján „A szív világnapját”.

A szív világnapján a hazai és a világ minden táján a szakemberek a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságára és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmünket.


Magyarország már a világnap 2000-es indulásakor csatlakozott a szív világnapjának programjaihoz, melynek jegyében a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben Szív Napja címmel nagyszabású rendezvényeket szervez.


Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek sajnálatos módon a vezető halálozási okok között vannak számon tartva. Magyarországon kívül egyre nagyobb mértékben növekszik ezeknek a száma az egész világon. A szív- és érrendszeri jellegű megbetegedések évente több, mint 17 millió ember halálát okozzák szerte a Földön.

A kardiológiai szakemberek meglátása szerint ezeknek a sajnálatos eseteknek a jelentős része megelőzhető lenne egy egészségesebb táplálkozás mindennapivá tételével. A táplálkozás mellett fontos életrendünkbe beiktatni a több testmozgást, ezzel a szívünk egészsége könnyebben megőrizhető.

Az egészségügyi szakemberek fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy a mozgáshiány miatt kialakuló elhízás a szív- és érrendszeri betegségek mellett akár cukorbetegséghez, és magas vérnyomáshoz is vezethet.

A szív világnapján évente szűrővizsgálatokkal és életmódbeli tanácsadásokkal várják az
érdeklődőket szerte az egész országban.

Budapesten a Millenáris Parkban

A SZÍVÜNK NAPJA alkalmából 2022. szeptember 25-én nagyszabású családi, egészségmegőrző rendezvény programjában megtalálhatóak lesznek a kardiológiához kapcsolódó szűrések, szakértői előadások, tanácsadás, valamint interaktív és szórakoztató programok is.

A szív világnapjának programjai az alábbi tematika szerint alakulnak:

❤ Szakmai előadások
❤ Ingyenes szűrések
❤ Ráktérítő
❤ Szívösvény
❤ Fuss a szívedért!
❤ Fuss az iskoládért!
❤ Sportprogramok
❤ Tekerj a szívedért!

A SZÍVÜNK NAPJA programokról többet is megtudhat IDE kattintva.