Schmuck Erzsébet az LMP – Magyarország Zöld Pártjának társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hamarosan itt a fűtésszezon, a családok jelenlegi legnagyobb aggodalma, hogy lesz-e elég tüzelőanyag, és hogy az mennyibe fog kerülni. Schmuck szerint rengeteg család számára gondot fog okozni otthonaik kifűtése, hiszen a tüzelőanyagok megdrágultak, nagyon sokaknak komoly gondot jelent majd ennek kifizetése. 

Magyarországon eddig is létezett az energiaszegénység, de várhatóan sokkal gyorsabban fog növekedni ennek a mértéke. A lakosság közel fele már most is bajban van, rendes tüzelővel sokan nem is tudnak fűteni, ehelyett szennyező anyagokat tüzelnek el, ami rontja a levegő minőségét, ezáltal az emberek életminőségét is. 

A kormány rövidtávú energiapolitikája sok gondot okozott az országnak, hiszen azt gondolták, hogy korlátlanul áll majd rendelkezésre az olcsó orosz gáz és olaj. Azonban kiderült, hogy ez se nem korlátlan, se nem olcsó. Gulyás Gergely ma bejelentette, hogy a téli szünetet meghosszabbítják, hogy takarékoskodjanak az energiával. Az LMP szerint nem ez a megfelelő út. 

Ha a kormány odafigyelt volna a zöldpárt javaslataira, melyeket az elmúlt években számtalan alkalommal terjesztettek az országgyűlés elé, akkor tudhatnák, hogy az energiakorszerűsítés és az épületek szigetelése a legjobb rezsicsökkentés. Sajnos ezek nem valósultak meg – tette hozzá Schmuck.

Ma Magyarországon az épületeknek a 70-80 százaléka nem felel meg a korszerű energetikai elvárásoknak, ráadásul a rezsiár növelés az alacsony jövedelműeket sújtja, hiszen ők azok, akik nem tudják a házaikat szigetelni, a nyílászáróikat kicserélni, és a fűtőberendezéseiket korszerűsíteni. Magyarországon az egy lakásra jutó energiafogyasztás az egyik legnagyobb az EU-n belül. Az LMP társelnöke szerint mindez azért lehet, mert a házak energetikailag nem hatékonyak, és nem megfelelően szigeteltek. Ha csökkenteni akarjuk a függőségünket az orosz gáztól és kőolajtól, ha valóban csökkenteni szeretnénk az elhasznált energia mennyiségét, akkor le kell szigetelni a házakat, épületeket, korszerűsíteni kell őket.  

Éppen ezért az LMP azt követeli a kormánytól, hogy indítson el egy évenkénti háromszáz milliárd forintos szociális alapú lakáskorszerűsítési programot.