2019. december 5-én a győri Jedlik-szakközépiskola egyik diákja, az akkor 17 éves H. András az ötödik órában felállt a padból, kiment az órát tartó tanárnőhöz, majd az egész ostály szem láttára hátbaszúrta. A rémült nő ekkor a földre rogyott, H. András pedig további szúrt sebeket ejtett a földön fekvő tanárán.

Az ámokfutót két osztálytársa ártalmatlanította, a tanárnőt a mentők életveszélyes állapotban szállították kórházba.

Az ügyészség előre kitervelt, közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérletével vádolta meg a diákot, aki – mivel a késelés időpontjában csak 17 éves volt – maximálisan 15 év letöltendő börtönbüntetésre számíthatott.

2020 áprilisában kiengedték a letartóztatásból, bűnügyi felügyelet alatt várta otthonában a tárgyalást. A vádlott nem tagadta a történteket, de a „vád szerinti bűnösségét” nem ismerte el, mondván hogy nem tervezte el előre a cselekményt. A Telex beszámolója szerint a tárgyaláson nem tanúsított megbánást, azonban az utolsó szó jogán elnézést kért.

”Sajnálom mindazt a lelki és testi fájdalmat, amit okoztam a tanárnőnek és a lelki traumát, amit az érintetteknek a legnehezebb feldolgozni„ – mondta András. – Bánom és bánni is fogom, bűnhődnöm kell érte és azt kívánom mindenkinek, hogy minél kisebb nyomot hagyjon bennük idővel az a bűncselekmény.”

Az ítélet nem jogerős, a vád három nap gondolkodási időt tartott fenn. A védelem kéri, hogy testi sértésnek minősítsék a tettet és enyhítsék András büntetését.