Vádat emelt az ügyészség a látássérült fiatalt a vonaton kirabló két férfi és a nekik segítő szülők ellen.

A Nyírbátori Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint a 40-50 %-ban látássérült középiskolás diák 2022. január 19. napján délután Debrecenből Mátészalkára utazott személyvonattal. A vonaton tartózkodott a két 21 éves vádlott is, akik, amikor meglátták a diákot, elhatározták, hogy az értéktárgyait erőszakkal is elveszik. Előbb egyikőjük kérte a tanulót, hogy adja át a bőröndjét, aki erre nem volt hajlandó, majd mindkét vádlott kötekedni kezdett vele. Ennek során maghéjjal dobálták, köpködték és rasszistának nevezték. A tanuló szerette volna elkerülni a további provokációt, ezért elindult egy másik kocsiba, de a vádlottak követték a peronra. Ott beszorították a sarokba, négyszer ököllel a fején megütötték, többször megrúgták.

Ezt követően a diákot visszalökték a vasúti kocsiba, annak ajtaját rázárták, értékeit pedig magukhoz vették. Nyírmihálydiban a két támadó leszállt a vonatról, és egyikőjük lakásába vitték a diák bőröndjét, hátizsákját a számítógépével és irataival együtt. A vádlott szülei segítettek eltüntetni a nyomokat, ugyanis előbb kettétörték a bőröndöt, majd azt a kályhában elégették, a diák ruháival és okirataival együtt, a laptopot pedig a másik vádlott rábízta egy ismerősére. Az egyik vádlott édesanyja a diák hátizsákját elcserélte vágott dohányra.

A megtámadott tanuló nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, mert eltört az arccsontja és az orrcsontja, a szemüregében pedig levegőgyülem alakult ki.

A rendőrök még aznap elfogták a két támadót, akik azóta is letartóztatásban vannak. Ellenük az ügyészség rablás bűntette, súlyos testi sértés bűntette és közokirattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat. A nekik segítő szülők pedig bűnpártolás vétsége és közokirattal visszaélés vétsége miatt kerülnek bíróságra.

Az eljárás a Nyírbátori Járásbíróságon folytatódik.