Az Esőtánc.hu hét nemzetközi meteorológiai és klimatológiai intézet szezonális előrejelzését vetette össze az idei tél időjárásának előrejelzésére – számolt be róla a 24.hu.

Az előrejelzések szerint 2022/2023-as tél melegebbnek ígérkezik, mint az eddigi átlag telek. Fokozottan igaz ez az őszre és a tél első felére, míg az évszak második része már inkább átlag körülinak ígérkezik.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne majd időnként nagyon hideg. Számítani lehet ugyanis a téli időszakban erős hidegbetörésekre, amelyek során rendesen lehet majd fázni is. A La Nina jelenség például gyengébb poláris örvényt valószínűsít, ami elősegítheti a sarki hideg leszakadását az alacsonyabb földrajzi szélességekre.

Ami a csapadék mértékét illeti, ott már kevésbé látni, hogy mire számíthatunk. A legtöbb intézet átlag körüli csapadékot jelez a télre, de Európa déli részén szárazabb időjárás várható. Ez pedig könnyen hatással lehet a Kárpát-medencére is, különösen annak délkeleti részére. Ez azt jelentheti, hogy az idén már többször is érzékelt nagy csapadékeloszlási különbségek továbbra is jelen lehetnek majd hazánk különféle területein.