Október 5. az oktatás világnapja, ezért az egyre dühösebb pedagógusok országos sztrájkot hirdettek erre a napra. A tiltakozást az Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezi, az akcióban a tanárok mellett a diákok és a szülők is részt vesznek.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt héten több tanárt is kirúgtak a budapesti Kölcsey Gimnáziumból, köztük az iskola egyetlen(!) kémia tanárát is. Azonban az ámokfutás itt nem ért véget, ezúttal a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin franciatanárt érte utol a végzete, őt is kirúgták. Ez pedig külön lökést adott a mai tüntetés és élőlánc számára.

A szerda reggel indult tiltakozás nem állt meg az iskolák falai mögött. Diákok, szülők és pedagógusok ugyanis élőláncot szerveznek Budapesten, a tanítás kezdete előtt. Ez reggeé fél 9-re elég jól is alakul: a Keleti pályaudvarról induló élőlánc az Erzsébet hídon át már jócskán Budán jár, folyamatosan gyűlnek a tiltakozók, ezzel növelve a lánc hosszát.

A tiltakozás ugyanakkor nem áll meg Budapesten. A szakszervezetek a délután folyamán petíciókat adnak át az ombudsman helyi irodáiban Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsett is.

Egyre több városban van tiltakozás, Pécsett is tartottak tegnap egy tüntetést, ugyanez igaz Szolnokra is.