Október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítást végzik.

A nem bejelentett, így jogszerűtlen sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80%-ot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg. Ez évek óta változatlan, sőt, az infláció okozta, erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek.

A szolgáltatás fenntartása érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordultam annak érdekében, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására. A vonatkozó törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az ő kötelességük. Minderről Baranya vármegye főispánját is értesítettem.

Elítélem az ehhez hasonló, jogszerűtlen megmozdulásokat, ami ráadásul valamennyi pécsi egészségét veszélyezteti. Éppen ezért a pécsiek és a közszolgáltatás fenntartása érdekében, amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, akkor Pécs város vezetése ma délután 2 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük. A tárgyalások első témája az elégséges szolgáltatás szintje és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakítása, majd ezt követően kerülhetnek sorra ésszerű keretek között a bérigények.

írja Péterffy Attila Pécs Megyei Jogú Város polgármestere.