Több száz diák és szülő demonstrált pénteken reggel a Külső-pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt – írja a 24.hu. A tiltakozásra azért került sor, mert a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanárának figyelmeztető levelet kézbesítettek, miután részt vettek a polgári engedetlenségi akciókban. Az érintett tanárok személyesen mentek el átvenni a leveleket a Külső-pesti Tankerületi Központba. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a lapnak elmondta, hogy a Karinthy mellett több iskolában is érkezett ilyen levél.

Végül a pedagógusok mellett diákok és szülők is érkeztek a tankerülethez péntek reggel 8 órára. Olyan sokan lettek, hogy a járdán már nem is fértek el, így előbb a túloldalon, majd az egész Üllői úton álltak és támogatták a tanárokat.

Pár perccel nyolc óra után aztán az érintett tanárok megpróbáltak bemenni az épületbe, eközben a tömeg azt skandálja, hogy „gyertek ki”, illetve „veletek vagyunk”. Az iroda ajtaját azonban zárva találták, miközben kintről folyamatosan bíztatták őket. Rábel Krisztina tankerületi igazgatónak több rigmussal és énekkel is üzentek a diákok, akik egyre többen gyűltek össze az épület előtt.

A jelenlévőknek az egyik érintett tanár, Berta Beáta elmondta, hogy eleinte az ügyvédeket sem akarták beengedni, illetve volt az épületben civil ruhás rendőr is. A helyszínen írt petíciót sem akarták először átvenni a tankerületnél, állításuk szerint azért, mert nem volt ügyfélfogadási idő.

Fél tíz magasságában aztán két egyenruhás rendőr is megjelent a helyszínen, a jelenlévők szerint Rábel Krisztina akarta az ő segítségükkel eltávolítani a bent lévő demonstrálókat. Ez azonban nem sikerült, így aztán sikerült is átadni a petíciót, ami után a szülők és a tanárok távoztak az épületből.

A demonstráción egyébként ellenzéki politikusok is megjelentek, köztük volt Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök és Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője is.

Rábel Krisztina tankerületi vezető egyébként korábban a Fidesz színeiben indult a 2019-es önkormányzati választáson Pesterzsébeten. A Budapest XX. kerületében induló jelölt meg is nyerte a körzetét, ezzel bejutott a képviselőtestületbe, ahonnan aztán lemondott, ezután került a Külső-pesti Tankerületi Központ élére.

Forrás: 24.hu

Képek: Olvasónktól